Τι (δεν) έκανε σωστά ο Μάρτιν Σουλτς;
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) επευφημεί στο συνέδριό του τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος όμως υστερεί στις δημοσκοπήσεις
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) επευφημεί στο συνέδριό του τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος όμως υστερεί στις δημοσκοπήσεις
Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του Μάρτιν Σουλτς να «γυρίσει» το αφήγημα και να καλύψει τη μεγάλη διαφορά που ακόμη τον χωρίζει στις δημοσκοπήσεις από την κακγελάριο Άνγκελα Μέρκελ: στο συνέδριο του SPD που γίνεται την Κυριακή στο Ντόρτμουντ, παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος, οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες παρουσιάζουν αναλυτικά και εγκρίνουν το προεκλογικό πρόγραμμά τους. Το «κυβερνητικό» πρόγραμμά τους, όπως το αποκαλούν. Ταυτόχρονα καλούν σε «αντεπίθεση» ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στις 24 Σεπτεμβρίου.
Τι έκανε και τι δεν έκανε σωστά μέχρι σήμερα ο υποψήφιος του SPD ; Απαντήσεις δίνει στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ένας από τους πιο έμπειρους και αξιοσέβαστους σοσιαλδημοκράτες, ο Κλάους φον Ντονάνυ- πρώην βουλευτής, υπουργός και κυβερνήτης του Αμβούργου. Η πρώτη αποτίμηση για τον Μάρτιν Σουλτς δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιώδης: «Εντάξει, είναι τώρα ο υποψήφιός μας. Στην αρχή υπήρξε μία περίοδος ευφορίας, αλλά ξέραμε ότι δεν επρόκειτο να κρατήσει για πολύ και ότι θα χρειαζόταν δουλειά, αυτή λοιπόν είναι η αποστολή του τώρα και πρέπει να δούμε πώς θα τα καταφέρει στο συνέδριο, αλλά και μετά από αυτό…» λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Η σύγχρονη οικονομία στο επίκεντρο
Οι γερμανοί σχολιαστές γνωρίζουν βέβαια ότι οι αποστάσεις που κρατάει ο φον Ντονάνυ από πρόσωπα και πράγματα δεν υποδεικνύουν διάθεση απαξίωσης, αλλά απλώς μία νηφάλια και αναλυτική σκέψη, για την οποία άλλωστε παλαιότερα τον είχαν τιμήσει οι ψηφοφόροι στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Το σίγουρο είναι ότι η μεγάλη πρόκληση του SPD δεν είναι το πρόσωπο, αλλά το περιεχόμενο, εκτιμά ο έμπειρος πολιτικός: «Το πραγματικό πρόβλημα του SPD ήταν και παραμένει ότι δεν έχει διαμορφώσει σαφή θέση για τη σύγχρονη οικονομία. Σας θυμίζω ότι είχα ξεκινήσει ως υφυπουργός υπό τον Καρλ Σίλερ, έναν περίφημο υπουργό Οικονομίας του SPD, ο οποίος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ´50, πολύ πριν το πρόγραμμα του Μπαντ Γκόντεσμπεργκ, έλεγε ότι πρέπει να δούμε περισσότερο την αγορά και μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζεται τον κρατικό σχεδιασμό. Έκτοτε πηγαίνουμε όλο και περισσότερο προς την αγορά, στην ψηφιακή εποχή η τάση αυτή εντείνεται, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε πολιτικό περιεχόμενο. Νομίζω, αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα του SPD: Να δει αυτή την αναγκαιότητα και να μην υποκρίνεται ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε μία δική μας, ανεξάρτητη πραγματικότητα. Διότι δεν μπορούμε».
Ο Κλάους φον Nτονάνυ είναι ένας από τους πολλούς σοσιαλδημοκράτες που δεν διανοούνται μία συγκυβέρνηση με το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), κάτι που ο Μάρτιν Σουλτς αφήνει ανοιχτό, θεωρώντας ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές και όχι πριν. Παρόμοια γραμμή τηρούσε και ο προκάτοχός του στην ηγεσία του SPD και σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ασφαλώς ο Κλάους φον Ντονάνυ δεν απορρίπτει τον πυρήνα της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι το μεγάλο στοίχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Λέει όμως, ότι για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, προέχει η παραγωγή νέου πλούτου.
Πρώτος ρόλος στις επιχειρήσεις
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρωταρχικό ρόλο θα πρέπει να επωμιστούν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας, επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου: «Κατ΄αρχήν θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μπορούν να μπορούν να επιβιώσουν στις αγορές, όπου επικρατούν διαφορετικά δεδομένα και παραμονεύουν σημαντικοί κίνδυνοι, όπως βλέπουμε εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα και με αυτή την αφετηρία να χαράξουμε στη συνέχεια την κοινωνική πολιτική. Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και τις τελευταίες δεκαετίες το SPD δεν κατάφερε να βρει ικανοποιητική απάντηση, αν και πολλοί το προσπάθησαν…»
Facebook Comments