Η οικογένεια Ρίβα, ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης ιταλικής χαλυβουργίας, αποφάσισε χθες να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.400 εργαζόμενους σε επτά παραγωγικές μονάδες της.

Η απόφαση αυτή της εργοδοσίας συνδέεται με την κατάσχεση 916 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και ρευστό από την οικονομική αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας για πρόκληση περιβαλλοντικής καταστροφής στον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας, με ευθύνη του χαλυβουργείου Ilva.

Ο δικαστής ο οποίος διεξάγει τις προκαταρκτικές έρευνες στον Τάραντα διέταξε επίσης την κατάσχεση του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων της Ilva.

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Φλάβιο Τζανονάτο συναντάται σήμερα το απόγευμα με εκπροσώπους των συνδικάτων και την Δευτέρα με την διεύθυνση της επιχείρησης σε μια προσπάθεια άμεσης αναζήτησης λύσης.

«Θέλω να στείλω ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους εργαζόμενους: οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να συνεχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά του χάλυβα. Το πρόβλημα είναι οικονομικού χαρακτήρα και, ούτως ή άλλως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει χρήση του ταμείου ανεργίας», δήλωσε ο Τζανονάτο.

«Η προστασία της υγείας των πολιτών είναι βασικής σημασίας, αλλά είναι απαράδεκτο, λόγω μιας δικαστικής απόφασης, να μένουν στο δρόμο πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι. Χρειάζεται άμεση λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Βερόνα Φλάβιο Τόζι. Η ευρύτερη περιοχή της Βερόνα είναι μια από αυτές που πλήττονται εντονότερα από απόφαση της οικογένειας Ρίβα.

«Πρόκειται για έναν ακόμη εκβιασμό σε βάρος των εργαζομένων», δηλώνουν εκπρόσωποι των εργαζομένων του ομίλου Ρίβα. Τα ιταλικά συνδικάτα ζητούν την συνέχιση της παραγωγής, υπογραμμίζοντας τις καταστρεπτικές συνέπειες των απολύσεων σε μια φάση οξείας οικονομικής κρίσης.

Το κεντροαριστερό συνδικάτο CGIL ζήτησε να ορισθεί έκτακτος διαχειριστής από μέρους του ιταλικού δημοσίου σε όλες της επιχειρήσεις της οικογένειας Ρίβα.

Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα όμως έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχει η σχετική νομική κάλυψη, από την στιγμή που η μόνη βιομηχανική εγκατάσταση για την οποία δικαιολογείται το συγκεκριμένο μέτρο είναι εκείνη της Ilva.

Facebook Comments