Η συμφωνία του Eurogroup επέδρασε θετικά στους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μειώθηκε όσο ποτέ άλλοτε, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Αγοράς Sentix.

Σε τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου, οι επενδυτές εκτιμούν ότι κίνδυνος Grexit σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους έχει μειωθεί δραστικά και φτάνει στο 5,3%, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο οίκος μετρήσεων.

Θετικoί οι επενδυτές…

Πρόκειται για μείωση σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, που σημαίνει ότι είναι το πιο χαμηλό ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος το 2012. Η έρευνα έγινε την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή λίγο μετά από τον συμβιβασμό ανάμεσα στο Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίλυση της ελληνικής κρίσης και συμμετείχαν σε αυτή 100 επενδυτές.

Στην έρευνα έχουν καταγραφεί εν μέρει και οι θετικές αντιδράσεις από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Moody΄s, ο οποίος αναβάθμισε από ουδέτερες σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έγινε αισθητή και τις χρηματαγορές.

..και τα χρηματιστήρια

Τη Δευτέρα υποχώρησαν κάτω από το 5,4% οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης το 2009. Στη συνέχεια ωστόσο ανέβηκαν κάπως τα επιτόκια μετά την επιστολή του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προς ευρωβουλευτές για ενδοιασμούς στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που σημαίνει μη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Γενικά πάντως σύμφωνα με τη Sentix οι επενδυτές δεν βλέπουν λιγότερες πιέσεις προς την Ελλάδα αλλά εκτιμούν ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ ή ακόμη και διάλυσης της ευρωζώνης είναι μικρότερες.

Facebook Comments