Η Πρωτοβουλία Πολιτών Πειραιά «Π3», διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά μία ξεχωριστή εκδήλωση  με θέμα «Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Εμπρός».

Εισηγητής και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος Πειραιά Μίλτος Κλαπαδάκης, ενώ στο πάνελ των ομιλητών παρευρίσκονταν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Υπουργός και πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, ο ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι Μίλτος Κύρκος, αλλά και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος της ε.ε. της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Κ.Σ.Σ. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Η προσέλευση νέων ανθρώπων  στην αίθουσα αποδεικνύει το αδήριτο αίτημα συγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας στις παραγωγικές ηλικίες. Πολύ σημαντική επίσης ήταν η ανταπόκριση στο διαδίκτυο με πάνω από 3000 παρακολουθήσεις καθόλη την διάρκεια των τριών ωρών, αποδεικνύοντας το αμείωτο ενδιαφέρον στο τόσο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

“H συζήτηση για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εθνική σκοπιά διότι  έτσι βλέπουμε τα πράγματα σε καλειδοσκόπιο” είπε ο κ. Ανδρουλάκης, αναφέροντας πως “ο Μακρόν νίκησε διότι υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις , οι οποίες δεν μπορούσαν να περάσουν λόγω της αντίδρασης μέρους του Σοσιαλιστικού κόμματος, μέρος του οποίου ουσιαστικά έθαψε τις ελπίδες του κόμματος για νίκη”.

“Χρειάζεται ένας νέου τύπου ευρωπαϊκός  προστατευτισμός ιδιαίτερα στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων”, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Η κα Διαμαντοπούλου στη συνέχεια τόνισε ότι:

“Ο προοδευτικός  χώρος συνδέεται απόλυτα με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και αυτό δεν γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα της κρίσης

Η σοσιαλδημοκρατία  και η Ευρώπη είναι δύο έννοιες αλληλένδετες αλλά δυστυχώς αυτό δεν έχει αποκτήσει  ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα στην Ελλάδα. Υπάρχουν κάποια δεδομένα και προκλήσεις για την Ευρώπη, όπως το προσφυγικό και το δημογραφικό στα οποία η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να δώσει απαντήσεις

Είναι αναγκαίος ενας νέος φορέας με συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο και στο οργανωτικό σχήμα. Ο προοδευτικός χώρος που θα δώσει τις απαντήσεις πρέπει να είναι κάτι εντελώς νέο που όλοι εμείς οι παλαιότεροι  θα βοηθήσουμε σαν να είμαστε κατασκευαστές ενός αεροπλανοφόρου για να απογειωθεί  η νέα γενιά.”

Ο κ. Κύρκος μίλησε για “την κατάρρευση των παραδοσιακών σοσιαλιστικών κομμάτων στην  Ευρώπη που ήταν αποτέλεσμα των μεταρρυθμιστικών βημάτων που ΔΕΝ έκαναν”. Στη συνέχεια περιέγραψε  “τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας όπως την  κρίση αξιοπιστίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και έκανε λόγο για την εκπόνηση ενός σχεδίου  από και για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο “

Τέλος ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε ότι “η Σοσιαλδημοκρατία  δε πρέπει να αφήσει το πρόβλημα με τις ακραίες ανισότητες στην ατζέντα του λαϊκισμού. Η Ευρώπη για να κερδίσει εμπιστοσύνη πρέπει να ενισχύσει τους θεσμούς της πολιτικής διακυβέρνησης. Μια τέτοια ιδέα εκδημοκρατισμού είναι η πρόταση για “κοινοβουλευτική συνέλευση της ζώνης του ευρώ”. Τέλος προσέθεσε ότι “στη  χώρα μας χρειαζόμαστε έναν νέο φορέα της κεντροαριστεράς με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων και των ιστορικών αναφορών. Το συνέδριο της ΔΗΣΥ είναι ένα βήμα που οφείλει να καταλήξει σε ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή επικεφαλής από τη βάση”

Η Π3 αποτελείται από ενεργούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των όμορων δήμων. Τα μέλη της είμαστε Πειραιώτες, μένουμε και εργαζόμαστε στον ευρύτερο Πειραιά και στις γειτονιές του, προβληματιζόμαστε για τις συνθήκες ζωής στην περιοχή, για την ανεργία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και αναζητούμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Πειραιά και των γύρω Δήμων.

Εκτός όμως από τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, μας ενώνουν κοινές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές, χωρίς να ανήκουμε στον ίδιο κομματικό φορέα. Σχηματικά θα λέγαμε ότι ανήκουμε στον ίδιο χώρο, χωρίς να ανήκουμε στο ίδιο κόμμα.

Είμαστε θιασώτες της αναγκαιότητας διαμόρφωσης μια σύγχρονης μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατικής πρότασης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Έχουμε κοινή στοχοπόρευση για το μέλλον και κοινές ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό χώρο και για το τέλμα που παρατηρείται στη διαδικασία συγκρότησης της προοδευτικής μεταρρυθμιστικής παράταξης.

Αυτό που επιθυμούμε και επιδιώκουμε είναι η ευτυχής κατάληξη των προσπαθειών ομογενοποίησης του πολιτικού μας χώρου, ώστε στο άμεσο μέλλον η κοινή ιδεολογική μας πορεία να επισφραγισθεί επιτέλους και με την ψήφο μας σε έναν κοινό νέο και ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στην  Ελλάδα.

Facebook Comments