Μετά την έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει κάπως πικρόχολα ότι έτσι δεν πρόκειται να συζητηθεί στην ολομέλεια του σώματος ούτε η τελευταία αθέτηση του λόγου του από τον υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην προκειμένη περίπτωση ο Γερμανός υπ. Οικονομικών είχε δώσει τον λόγο του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ότι στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα συμμετείχε πλήρως και το ΔΝΤ, το οποίο ακόμα δεν συμμετέχει με πόρους, επειδή αμφισβητεί ως γνωστόν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Ο Σόιμπλε», σχολιάζει η FAZ, «απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο ευέλικτος είναι προεκλογικά, όταν πρόκειται για ευρωπαϊκές υποσχέσεις και την ερμηνεία κανόνων και νόμων. Ο Σόιμπλε ακκίζεται ευχαρίστως με τη φήμη που έχει στην Ευρώπη σαν ‘σκληρό καρύδι. Στην πραγματικότητα συμβιβάζεται πολλές φορές με πραγματιστικές και σχολαστικές λύσεις που οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο απ αυτό που επιδίωκαν οι εκάστοτε νόμοι της ΕΕ και απ αυτό που διακηρυσσόταν στους Γερμανούς πολίτες κατά την ψήφισή τους. Η πολυετής επιχείρηση λύτρωσης των Ελλήνων μαζί με το κούρεμα χρέους, η συνεχιζόμενη παραβίαση των κανόνων για το έλλειμμα για παράδειγμα από τη Γαλλία ή η πρόσφατη διάσωση ιταλικών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε στο τέλος συμβιβασμούς ασύμβατους με τους κανόνες.»
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Είναι αλήθεια ότι την κρίσιμη στιγμή του έλειπε πάντα η στήριξη της ακόμα πιο ευέλικτης καγκελαρίου για μια πιο συνεπή στάση. Τελικά δεν ήθελε και να ρισκάρει τη θέση του, ίσως και με τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για χειρότερες καταστρατηγήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ίδιος ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική του διαθέτει μέτρο και αξιοπιστία. Η αποτίμηση αυτή ισχύει μόνο αν εξαιρέσει κανείς την πολιτική του για το ευρώ.»
Η επιρροή του Ερντογάν
Ο γερμανικός τύπος καταγράφει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Σε ρεπορτάζ του το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk αναφέρεται κατ αρχήν στη γνώμη πολλών Κύπριων νέων που μετά από δεκαετίες διχοτόμησης δεν μπορούν να παρακολουθήσουν πια τις δυσκολίες επίλυσης του κυπριακού και προτείνουν απλά οι δυο κοινότητες να ζήσουν μαζί.
Το Deutschlandfunk ωστόσο επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο. Για τις πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία παραθέτει την άποψη του Χούμπερτ Φάουστμαν που διευθύνει το Ίδρυμα Φρήντριχ Έμπερτ στη Λευκωσία:
«Μια συμφωνία στην Ελβετία είναι δυνατή, αλλά κατά τη γνώμη μου μάλλον απίθανη. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι οι θέσεις των δύο πλευρών στο ζήτημα της ασφάλειας. Και το κατά πόσον η τουρκική πλευρά θα κινηθεί προς την μεριά της ελληνικής στα ζητήματα των δικαιωμάτων παρέμβασης της Τουρκίας και της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί.»
Η καταληκτική εκτίμηση του ρεπορτάζ: Ακόμα και αν ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων δεν πετύχει, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν θα απογοητευθεί. Από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη μέχρι σήμερα η επιρροή του στην Κύπρο ενισχύθηκε.
Facebook Comments