Ψάρι, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού
Ο Έλληνας καταναλώνει σχεδόν 12 κιλά ψάρια και θαλασσινά το χρόνο, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου μία μερίδα την εβδομάδα, ενώ στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφ
Ο Έλληνας καταναλώνει σχεδόν 12 κιλά ψάρια και θαλασσινά το χρόνο, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου μία μερίδα την εβδομάδα, ενώ στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφ
Ο Έλληνας καταναλώνει σχεδόν 12 κιλά ψάρια και θαλασσινά το χρόνο, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου μία μερίδα την εβδομάδα, ενώ στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής θα έπρεπε το διατροφικό μας μενού να περιέχει ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια περιέχουν παρόμοια επίπεδα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως το κρέας, αλλά λιγότερο λίπος. Συγκεκριμένα, το λίπος τους περιέχει μικρότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων, 20-25% σε σχέση με το κρέας. Στο λίπος των ψαριών περιλαμβάνονται τα σημαντικά ωμέγα 3 λιπαρά.
Αντικαθιστώντας το κρέας στη διατροφή με ψάρι
Τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά
Tα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη D, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο, φώσφορο και αποτελούν την κύρια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. H επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα, τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και τη θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις, ενώ συμβάλλει στην ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Τα κυριότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στους ιστούς των ψαριών είναι
Τα ψάρια και τα υπόλοιπα αλιευτικά προϊόντα όπως τα μαλάκια αποτελούν καλές πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β (όπως Β1, Β2 και Β12).
Τα λιπαρά και ημι-λιπαρά ψάρια είναι επίσης καλές πηγές των λιποδιαλυτών βιταμινών: Α (βοηθά στην όραση) και Δ (απορρόφηση ασβεστίου και σχηματισμός οστών)
Το φυσικό αντικαταθλιπτικό
Nιώθετε άσχημα; Ίσως το μυστικό που θα βελτιώσει τη διάθεσή σας να κρύβεται σε ένα πιάτο ψάρια! Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kuopio στη Φινλανδία, μία διατροφή πλούσια σε ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Oι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 3.204 ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα κινδύνευαν κατά 31% περισσότερο από ήπια ή πιο σοβαρή κατάθλιψη. Eμείς σίγουρα ανήκουμε στους… τυχερούς, μιας και το φρέσκο ψάρι υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας. Ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, να προτιμήσετε τα ψάρια αυτό το καλοκαίρι.
Η Σελόντα εδώ και 30 πλέον χρόνια παράγει φρέσκα ελληνικά ψάρια υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Θα βρείτε όλο το χρόνο φρεσκότατη Τσιπούρα, Λαβράκι, Μυλοκόπι, Φαγκρί, Μυτάκι και φιλέτα ψαριού.
Τα ψάρια καλλιεργούνται στις πεντακάθαρες θάλασσες της Κορινθίας, Αργολίδας και Αρκαδίας για τουλάχιστον 18 μήνες. Εκτρέφονται σε καθαρά νερά, που ανανεώνονται από φυσικά ρεύματα. Οι υπερσύγχρονες μονάδες της Σελόντα διαθέτουν μία πλήρη γκάμα πιστοποιήσεων.
Facebook Comments