Χιλιάδες οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι βάδισαν την Παρασκευή στους δρόμους του Καΐρου, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Ο Αμπντέλ Φατάχ είναι χασάπης», αναφερόμενοι στον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό ελ-Σίσι, ο οποίος ηγήθηκε της ανατροπής του κ. Μόρσι.

Οι κινητοποιήσεις της Παρασκευής ήλθαν σχεδόν ένα μήνα έπειτα από τις πολύνεκρες συμπλοκές που συγκλόνισαν το Κάιρο στις 14 Αυγούστου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εκκαθάρισαν δύο καταυλισμούς καθιστικής διαμαρτυρίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα, προκαλώντας το θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Ώρες μετά την αιματοχυσία εκείνης της ημέρας, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, ανακοίνωσε πως η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε την Τετάρτη για ακόμα δύο μήνες, έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι πορεία στο Κάιρο εκτυλίχθηκε ειρηνικά, ωστόσο μικρής έκτασης επεισόδια έλαβαν χώρα σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

Στις πόλεις Τάντα και Μαχάλα, κοντά στο Δέλτα του Νείλου, η Αστυνομία προέβη σε χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τις οδομαχίες μεταξύ οπαδών και επικριτών του κ. Μόρσι, όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συμπλοκές αναφέρθηκαν και στην Αλεξάνδρεια.

Facebook Comments