Ψαραντώνης, Βασίλης Σκουλάς και οι Ριζίτες, στην «Τεχνόπολη» του ΔΑ, σήμερα
Στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων οι Ψαραντώνης, Βασίλης Σκουλάς και οι Ριζίτες
Στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων οι Ψαραντώνης, Βασίλης Σκουλάς και οι Ριζίτες
Ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς και οι Ριζίτες, πιστοί στον κοινό σκοπό να προστατεύσουν, να μεταδώσουν και να αναπαράγουν τις τέχνες και τον πολιτισμό της Κρήτης, πρωτοστατούν στο σύγχρονο ετήσιο πολυσυλλεκτικό Φεστιβάλ – θεσμό, «Φεστιβαλάκι», που άφησε για λίγο το νησί του κι έβαλε πλώρη για την πρωτεύουσα, μεταφέροντας μία μοναδική κρητική εμπειρία στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα.
Πολιτιστική πανδαισία με λεβεντογέννα καταγωγή
Η μουσική, ο χορός, οι μαντινάδες, το βιβλίο, το θέατρο, τα εικαστικά, η φωτογραφία, το βίντεο, οι παραδοσιακές τέχνες αλλά και οι κρητικές γεύσεις ενώνονται, προσφέροντας μία πολιτιστική πανδαισία με λεβεντογέννα καταγωγή, ύστερα από επτά ολόκληρους μήνες προετοιμασίας για τον εντοπισμό και συντονισμό των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της Κρήτης.
Έτσι, το «Φεστιβαλάκι» περιλαμβάνει συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς, μαντινάδες, παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών, διαλέξεις, έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας και εικαστικών έργων εμπνευσμένων από την Κρήτη, προβολές σχετικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, θεατρικά δρώμενα και τοπικές λιχουδιές και, πάνω από όλα, την ισχυρή κινητήρια δύναμη αυτής της διοργάνωσης: ένα πλήθος ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη για την Κρήτη και το πάθος να μεταλαμπαδεύσουν τον ξεχωριστό της πολιτισμό.
Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος – όραμα του Φεστιβάλ, να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει – με σημερινό τρόπο και μέσα – τις παραδόσεις και τις σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις του νησιού, να μετουσιώσει το παρελθόν στο παρόν, για να ατενίσουν μαζί το μέλλον.
Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Μουσική: 20:00 – 12:30 (Κεντρική σκηνή)
Ριζίτικα – Δυτική Κρήτη: Ριζίτικα της «στράτας» και της «τάβλας» από την πολιτιστική ομάδα «Οι Ριζίτες», με εισαγωγική ομιλία του Μανώλη Εγγλέζου Δεληγιαννάκη πάνω στο ριζίτικο τραγούδι και σύντομο αφιέρωμα σε κισσαμίτικους χορούς – σκοπούς, με τη συνοδεία βιολιού από τον Μανώλη Κορναράκη και το συγκρότημά του.
Κρητικοί χοροί: 17:30 – 20:00 (Κεντρική σκηνή)
Μαθήματα παραδοσιακών κρητικών χορών και χορευτικές επιδείξεις κατά την διάρκεια των συναυλιών, από το σωματείο κρητικής ιστορίας, παράδοσης και λαογραφίας «Δροσουλίτες» και τον λαογραφικό όμιλο «Αορείτη».
Μαντινάδα: 21:00 – 12:30 (Κεντρική σκηνή)
Κατόπιν δημόσιου καλέσματος θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι καλύτερες μαντινάδες του κοινού, με θέμα την αγάπη.
Βιβλίο: 17:00 – 12:30 (Αίθουσα Δ7)
Λειτουργία εκθετηρίου – πωλητηρίου βιβλίων και εκδόσεων σχετικών με την Κρήτη, με παράλληλο αφιέρωμα στον μεγάλο κρητικό λογοτέχνη και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, μέσα από θεατρική παράσταση, διάλεξη γύρω από το έργο του «Ασκητική» και προβολή μικρού μήκους ταινίας για τη ζωή και το έργο του από το Μουσείο Καζαντζάκη.
Εικαστικά: 17:00 – 12:30 (Αίθουσα Δ7)
Εκτίθενται έργα εικαστικών, που εμπνέονται από την Κρήτη.
Φωτογραφία: 17:00 – 12:30 (Αίθουσα Δ7)
Φωτογραφική έκθεση, με τίτλο «ο Άνθρωπος της Κρήτης», που αναδεικνύει τις δραστηριότητές του, τον τρόπο ζωής του, τα ήθη και έθιμα του, τα έργα του κ.λπ..
Προβολές: 17:00 – 12:30 (Αίθουσα Δ10)
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει τις παρακάτω ταινίες, ντοκιμαντέρ και παραγωγές μικρού μήκους, με ποικίλη θεματολογία γύρω από την Κρήτη, σε συνεργασία με τη «Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου»: «Στην κορφή» – μια ταινία για το βουνό σύμβολο της Κρήτης, τον Ψηλορείτη (52΄), «Το κάλεσμα του βουνού» – μια βεντέτα οδηγεί έναν νεαρό άντρα στις Μαδάρες (52΄), «Νίκος Καζαντζάκης, η ζωή και το έργο του» (20΄), «Το παλατάκι των Αορίων» – η αναγέννηση ενός ερειπωμένου κρητικού χωριού (20΄), «Οι εραστές της Αξού» – μια ιστορία αγάπης από ένα χωριό του Ψηλορείτη (80΄).
Facebook Comments