Έτσι θα βγει η Ελλάδα στις αγορές…
Μετά τον Μάρτιο θα επιχειρηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, εφόσον έχει επιτευχθεί το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα
Μετά τον Μάρτιο θα επιχειρηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, εφόσον έχει επιτευχθεί το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα
Πάντως, τις διεργασίες για την έξοδο της Ελλάδας στις αγοράς έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, όπου κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου πραγματοποιούν επαφές με εκπροσώπους ξένων οίκων προκειμένου να αναλάβουν τη σχετική διαδικασία.
Αν και τηρείται άκρα μυστικότητα στις επαφές που έχουν στελέχη της κυβέρνησης με τους ξένους, καλά ενημερωμένες πηγές του «M» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις από ξένους οίκους, οι οποίοι δουλεύουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, η δήλωση του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή, τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από τη συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα δεν ήταν τυχαία, ότι δηλαδή μετά την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος η Ελλάδα θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές.
Έλληνες διαχειριστές που εργάζονται σε ξένους οίκους στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας μας μετά τον Αύγουστο του 2014, δεν είναι τυχαία. Υπάρχει, όπως αναφέρουν, το δεδομένο ότι το ΔΝΤ δεν φαίνεται πρόθυμο να καταβάλει το 1 δις. ευρώ, που αναμένεται να είναι η συμμετοχή του στην κάλυψη του κενού, επί συνόλου 4,5 με 5 δις. ευρώ. Οπότε, θα πρέπει να βρεθεί το 1 δις. ευρώ, το οποίο θα «παράσχει» η κυβέρνηση με την διαδικασία εξόδου στις αγορές και την έκδοση ενός ομολόγου του ποσού που υποτίθεται ότι θα πρέπει να καταβάλει για τη συμμετοχή του το ΔΝΤ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, αν και η κυβέρνηση σχολιάζει ότι εξετάζονται όλες οι παράμετροι και τα δεδομένα πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές, αρκεί η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου, πως η πρώτη Ελληνική έκδοση μετά την κρίση, θα συνοδεύεται από… ασημικά. «Θα πρόκειται για ένα oμόλογο covered back, όπου η εγγύησή του δεν θα είναι άλλα, από ακίνητα φιλέτα, όπως η έκταση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, στο Ελληνικό ή η συμμετοχή του Κράτους σε μεγάλη εταιρεία, όπως η συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επιτόκιο, εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου 1% πάνω από την έκδοση των εντόκων, δηλαδή κοντά στο 5 με 6%, ενώ θεωρούν ότι η έκδοση αυτή δεν θα συνδέεται με τα spreads, τα οποία εφόσον η χώρα φανεί συνεπείς στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές, θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 700 μονάδες από περίπου χίλιες που είναι σήμερα.
Σημειωτέον, ότι από αυτή την εβδομάδα μέχρι και το τέλος του μήνα, σειρά ξένων οίκων πρόκειται να παρελάσει από την Αθήνα για επαφές με εισηγμένες εταιρείες, κυρίως με Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και άλλες εταιρείες του 25άρη στο Χρηματιστήριο.
Όπως αναφέρουν οι διαχειριστές, οι ξένοι ενδιαφέρονται κυρίως για την απόκτηση πακέτων μετοχών σε δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα ανακάμψουν αισθητά από την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Την αρχή λοιπόν, αναμένεται να κάνει η UBS και ακολουθούν η Goldman Sachs, η JP Morgan κ.ά.
ΧΣ
Facebook Comments