Με θετικό πρόσημο κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια στον απόηχο της είδησης ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers απέσυρε την υποψηφιότητα του για να διαδεχτεί τον Ben Bernanke στη θέση του προέδρου της Federal Reserve, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ταχύτερης απόσυρσης της οικονομικής στήριξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 
 
Ο Summers αποτελούσε σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις την πρώτη επιλογή του Αμερικανού προέδρου Barack Obama για να διαδεχτεί τον Ben Bernanke στη θέση του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Αρκετοί επενδυτές θεωρήσουν ότι υπό την ηγεσία του η Fed θα προχωρούσε πιο επιθετικά στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Η απόσυρση του ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες την ηγεσία της Fed να αναλάβει η Janet Yellen, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας. 
 
Στο ταμπλό ο Nikkei ενισχύθηκε 0,1% στις 14.404,67 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε επίσης 0,1%.
 
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει άνοδο 1,2%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite καταγράφει μικρές απώλειες 0,2%, ενώ ο ευρύτερος CSI 300 χάνει 0,4%.
 
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει άνοδο 1%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex εισχύεται σε ποσοστό 1,4%.
 
Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX κέρδισε 0,5%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κέρδισε 0,9%.
 
Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 σημειώνει άνοδο 0,9%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει μεγάλη άνοδο 1,7%.
 
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται παράλληλα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα της εβδομάδας. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν μια απόφαση από την κεντρική τράπεζα για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης και φτάνουν σήμερα τα 85 δισ. δολ. τον μήνα.

Facebook Comments