Με χαμηλό ημέρας στις 979 μονάδες, ο γενικός δείκτης δείχνει να ανακάμπτει, στις 994 μονάδες και με μικρά κέρδη, προκαλώντας την απορία των αναλυτών, ότι η αγορά φτάνει στο χιλιάρικο και δεν κλείνει πάνω από αυτό. «Η αγορά κάτι περιμένει», σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος. «Δεν αποκλείεται αυτό να είναι η έλευση και ο έλεγχος της τρόικα», καταλήγει. 

Το κλίμα παραμένει ενθαρρυντικό, αν και οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις επηρεάζονται σημαντικά από την απόφαση της Βιοχάλκο να αποχωρήσει από την Ελληνική αγορά και να εισαχθεί στο Euronext. Για να γίνει αυτό όμως, υποστηρίζουν παράγοντες του Χ.Α. θα πρέπει να υπάρξει συγχώνευση των εισηγμένων θυγατρικών. Πάντως, οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος της Βιοχάλκο αναμένεται να γίνουν γνωστές σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν και το Χ.Α. φαίνεται ότι επηρεάζεται βραχυπρόθεσμα.

Το ανοδικό σενάριο κρατάει ανέπαφο προς το παρόν, ο ΟΤΕ, που μετά την αύξηση της τιμής στόχου της Citigroup ενισχύεται στα 7,70 ευρώ, με υψηλά έτους τα 7,81 ευρώ. Η τιμή στόχος της Citi είναι τα 9 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για την Jumbo ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ζήτηση για απόκτηση πακέτων από ξένα χαρτοφυλάκια. Η μετοχή ενισχύεται στα 8,89 ευρώ και με υψηλό έτους τα 9,07 ευρώ. Από εκεί και πέρα κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα καταγράφει η Coca Cola, κινούμενη σε νέα υψηλά, στα 23,57 ευρώ, πάνω από 15 ενισχύονται ακόμα η Πειραιώς και η Εθνική, ακολουθούν τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η οποία δέχεται ισχυρές εντολές από τμήματα private banking Ελληνικών τραπεζών.

Αμετάβλητη στα 6,12 ευρώ μένει η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία δέχθηκε πλήγμα από την απόφαση της Βιοχάλκο να αλλάξει τόσο φορολογική, όσο και χρηματιστηριακή έδρα. Από εκεί και πέρα πιέσεις που υπερβαίνουν το 7% δέχεται η Βιοχάλκο, ενώ επηρεάζονται οι θυγατρικές της Σωληνουργεία Κορίνθου, που υποχωρούν 3,85%, στα 2 ευρώ, ΕΛΚΑ 3,16%, Χαλκόρ 6,12%,  Σιδενόρ 4,35%, ΕΤΕΜ 4,81%. Διόρθωση στον Μυτιληναίο και τη ΜΕΤΚΑ, αλλά υπό έλεγχο, δίδοντας ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 30 εκατ. ευρώ. 


Ευρώπη

Σημαντική ενίσχυση για τους ευρωδείκτες, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Fed και… στην Γέλεν. Με σημαντικά κέρδη συνεχίζουν τις συνεδριάσεις τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στον απόηχο των εξελίξεων σχετικά με την Fed. O FTSE κερδίζει 0,94% στις 6.646 μονάδες. Ο CAC ανεβαίνει 0,96% στις 4.154 μονάδες, ωθούμενος από τα κέρδη που έχει η μετοχή της Sanofi, ως επόμενο της αναβάθμισης σύστασης από την Barclays.

Ο DAX συνεχίζει να ανεβαίνει σε ιστορικά υψηλά, με το δείκτη της Φρανκφούρτης να ενισχύεται 1,25% στις 8.617 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 κερδίζει 0,68% στις 9.001 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ανεβαίνει 0,76% στις 17.681 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γράφει άνοδο 0,82% στις 314 μονάδες. Στο μέτωπο των οικονομικών μεγεθών, στο 1,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από 1,6% που ήταν τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Αποπληθωρισμό -1% εμφάνισε η Ελλάδα τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέα μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο (-0,5%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,3% τον Αύγουστο, από 1,6% τον Ιούλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,5% από 1,7% την ίδια περίοδο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%.

Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ εμφάνισε η Βουλγαρία (-0,7%) και η Λετονία (-0,1%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 3,6%, την Ολλανδία με 2,8% και τη Ρουμανία με 2,6%. Σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 24 κράτη μέλη και παρέμεινε αμετάβλητος σε τρία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.

ΧΣ

Facebook Comments