Η οικονομική κρίση αλλάζει τον χάρτη του λιανικού εμπορίου
Αντιμέτωποι με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του λιανεμπορίου βρίσκονται καθημερινά εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου
Αντιμέτωποι με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του λιανεμπορίου βρίσκονται καθημερινά εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Στέφανο Κομνηνό, η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό καταστημάτων, παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην αδειοδότηση. Ωστόσο ο χάρτης του λιανεμπορίου φαίνεται ότι αλλάζει ριζικά και ο μεγάλος αριθμός λειτουργίας των καταστημάτων τίθεται σε προφανή κίνδυνο.
Το περιβάλλον έχει αλλάξει και μας υποχρεώνει, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, να δούμε ξανά την έννοια του λιανικού εμπορίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να βρούμε λύσεις για αυτά, ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Κομνηνός.
Παράλληλα ανέλυσε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου προς αυτή τη κατεύθυνση και αναφέρθηκε ειδικότερα στις αδειοδοτήσεις, επισημαίνοντας ότι εδώ και τρεις μήνες υπάρχει συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ με στόχο τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου για τις χρήσεις γης που θα επιφέρει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα του κλάδου.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ανοικτών κέντρων εμπορίου, γεγονός που ήταν αντικείμενο της συνάντησης που είχε η ΕΣΕΕ τις προηγούμενες ημέρες στη Ρώμη με την CONFCOMMERCIO. Σκοπός της συνάντησης ήταν η υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας, μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών οργανώσεων από το σύνολο της ΕΕ για την ανάπτυξη χωροταξικών και αστικών πολιτικών προς όφελος του ευρωπαϊκού εμπορίου των κέντρων των πόλεων.
Όπως τόνισε ο κ. Κορκίδης, κύριος στόχος είναι η τόνωση της αγοράς των εμπορικών κέντρων των πόλεων, η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους καθώς και η επανεδραίωσή τους ως ελκυστικών εμπορικών προορισμών για αγορές, διασκέδαση και κέρδος με απώτερο σκοπό την ενίσχυση των εμπορικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών της οικονομικής κρίσης.
Η δημιουργία «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου» (City Trade – Open Malls) έχει ως στόχο να αναδεικνύει τα εμπορικά κέντρα των πόλεων αλλά και τις εμπορικές επιχειρήσεις της ευρύτερης εμπορικής περιοχής σε ενιαία κέντρα με δυνατότητες που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να δημιουργηθούν νέα σύγχρονα εμπορικά κέντρα αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ICSC. Ο κ. Χαραγκιώνης ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στους καταναλωτές τα εμπορικά κέντρα τα οποία αποτελούν πόλο ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι έχουν αλλάξει τον χάρτη του λιανικού εμπορίου ικανοποιώντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Παράλληλα έκανε μια ιστορική αναδρομή στη λειτουργία εμπορικών κέντρων στη χώρα η «ζωή» των οποίων ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 90.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Focus Bari και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, όλο και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν για τις αγορές τους τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Ειδικότερα, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες καταναλωτές (ποσοστό 38%) δήλωσαν ότι επισκέφθηκαν τουλάχιστον ένα εμπορικό κέντρο τον τελευταίο μήνα και ποσοστό 47% πραγματοποίησε τουλάχιστον μία αγορά.
Ποσοστό 23% των ερωτηθέντων πραγματοποιεί αγορές σε εμπορικά κέντρα, 22% σε μεμονωμένα καταστήματα και 55% και στα δύο.
Στα πλεονεκτήματα των εμπορικών κέντρων περιλαμβάνεται η μεγάλη ποικιλία καταστημάτων μέσα σε έναν χώρο (71%) ενώ ένας στους δύο δηλώνει ότι περνά ευχάριστα ακόμα και αν δεν πραγματοποιήσει αγορές.
Στα μειονεκτήματα των εμπορικών κέντρων, οι καταναλωτές αναφέρουν την προσβασιμότητα με αυτοκίνητο (51%), την τυπική απρόσωπη σχέση (40%) και το γεγονός ότι παρασύρονται σε αγορές (52%).
Στα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγει ο καταναλωτής το εμπορικό κέντρο που θα επισκεφθεί περιλαμβάνεται η ποικιλία των καταστημάτων (61%), πόσο κοντά είναι στο σπίτι του (53%), οι προσφορές στα προϊόντα (35%) και οι τιμές (49%).
Facebook Comments