Όταν οι ηγέτες των κρατών της ομάδας G20 συναντηθούν στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αμβούργο τα παγκόσμια βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω τους. Παρόντες θα είναι τουλάχιστον 4.800 δημοσιογράφοι από 65 χώρες.

Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ ως οικοδέσποινα της συνόδου επιδιώκει την παγκόσμια προβολή εικόνων με πολιτικούς ηγέτες να διαπραγματεύονται και κατά το δυνατόν να συμφωνούν. Ο κυβερνήτης του Αμβούργου Όλαφ Σολτς θα ήθελε βεβαίως να δει στιγμιότυπα από το λιμάνι, το δημαρχείο και την νέα Φιλαρμονική του Έλβα να κάνουν τον γύρο της υφηλίου. «Ελπίζω ο κόσμος να μας δει με τον ίδιο τρόπο που κι εμείς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας: ως ανοιχτή αλλά και χαλαρή μητρόπολη, που αξίζει να ξαναεπισκεφθεί κάποιος όταν δεν θα διεξάγεται εδώ το G20», σχολιάζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Είναι όμως ρεαλιστικό κάτι τέτοιο; Δύσκολα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πολέμιοι της συνόδου θα επιχειρήσουν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους με όλα όσα αυτή πρεσβεύει. Όταν οι ηγέτες πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους «θέλουμε αυτές οι εικόνες να μην μπορούν ποτέ να προβληθούν χωρίς να υπάρχουν παράλληλα και εικόνες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που να φωνάζουν μαζί στον δρόμο λέγοντας ότι η σημερινή πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί», τονίζει η Έμιλι Λάκερ, συνδιοργανώτρια των διαδηλώσεων πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του G20.

Ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν διαδηλωτές και αστυνομικοί

Μέχρι σήμερα έχουν εξαγγελθεί περί τις 30 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από διαφορετικούς φορείς μεταξύ 2 και 9 Ιουλίου. Η με διαφορά μεγαλύτερη διαδήλωση, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν έως και 100.000 άτομα, είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 8 Ιουλίου με σύνθημα «Αλληλεγγύη αντί για G20». Εκτιμάται ότι πιθανότατα θα υπάρξουν εικόνες από επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις. Εκτός της μεγάλης διαδήλωσης, οι αστυνομικές αρχές θεωρούν υψηλής επικινδυνότητας για ταραχές και την ακροαριστερή διαδήλωση «G20 – Welcome to hell» (Καλωσήρθατε στην κόλαση), στις 6 Ιουλίου. Της πορείας των, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 8.000 διαδηλωτών από τη Γερμανία και το εξωτερικό θα ηγηθεί «ένα από τα μεγαλύτερα μαύρα μπλοκ που έχει υπάρξει ποτέ», σύμφωνα με τον Αντρέας Μπόιτ, δικηγόρο που εκπροσωπεί τη συγκεκριμένη πορεία διαμαρτυρίας, ο οποίος προειδοποίησε ότι «εάν δεχθούμε επίθεση τότε βεβαίως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να αμυνθούμε».

Το ενδεχόμενο το Αμβούργο να «γίνει στάχτη», όπως έχουν απειλήσει ορισμένοι, είναι απίθανο. Ωστόσο οι επιπτώσεις για τους κατοίκους θα είναι αισθητές, με πρώτο και καλύτερο το κυκλοφοριακό χάος που αναμένεται να προκληθεί εξαιτίας της παρουσίας και των αυτοκινητοπομπών υψηλών προσκεκλημένων, όπως του αμερικανού προέδρου Τραμπ, του ρώσου ομολόγου του Πούτιν ή και του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο του Αμβούργου έχουν ήδη προνοήσει από φόβο για πιθανά επεισόδια, καλύπτοντας με προστατευτικές ξύλινες πλάκες τις βιτρίνες τους. Πάντως η αστυνομία, που θα είναι παρούσα με δύναμη 19.000 και πλέον ατόμων από όλη τη Γερμανία, θα κάνει το παν προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα. Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται και 28 ελικόπτερα, 185 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, 70 άλογα, 3.000 οχήματα και αρκετά πλοιάρια. «Αν τα χρειαστούμε, θα τα επιστρατεύσουμε», δήλωσε με πνεύμα ετοιμότητας ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων για το G20 Χάρμουτ Ντούντε.

Facebook Comments