Για «κατά κοινή ομολογία καλή συμφωνία» και για «συμφωνία ορόσημο» με ρύθμιση για το χρέος που πείθει τις αγορές έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία και τα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου που διεξάγεται μετά από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. «Όσο και αν δεν σας αρέσει, η Ιστορία θα μας δικαιώσει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάνοντας λόγο για «ψευδοπροφήτες της καταστροφής φάμπρικα καταστροφολογίας, διαστρέβλωσης, παραποίησης και κινδυνολογίας με ψευδοπροφητείες περί συντέλειας», ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συζήτηση από κεκτημένη ταχύτητα όταν υπήρχε αβεβαιότητα, ενώ η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά στο αίτημα των αγορών για ελάφρυνση του χρέους, αποτελώντας θετικό ορόσημο. Η συμφωνία περιλαμβάνει, δήλωσε, σαφείς δεσμεύσεις και όχι υποσχέσεις για το χρέος.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η πτώση της κυβέρνησης δεν τούς βγήκε, και τώρα πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία. «Τα ίδια τα γεγονότα δεν βοηθούν να πουλάς φόβο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η ελληνική οικονομία, διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της. Απουσιάζουν πλέον οι πολιτικοί παράγοντες – όχι οικονομικοί – που παραμόρφωσαν την εικόνα της χώρας μας τον προηγούμενο χρόνο». Οι ρυθμοί ανάπτυξης, είπε, είναι θετικοί και όλοι οι δείκτες της οικονομίας, (παραγωγή, απασχόληση, εξαγωγές, κατανάλωση) δείχνουν την προοπτική της, ενώ για πρώτη φορά είναι θετικό το ισοζύγιο στην αγορά εργασίας.

«Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ράλι στις αγορές, οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 και η πορεία του Χρηματιστηρίου έχει αποκατασταθεί, ενώ η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται» πρόσθεσε.

Μίλησε επίσης για μια Ελλάδα ταλαιπωρημένη μεν όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα με σταθερά βήματα για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων.

Μίλησε επίσης για μια Ελλάδα ταλαιπωρημένη μεν όμως που γυρίζει επιτέλους σελίδα με σταθερά βήματα για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων.

«Η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη χώρα, δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ, ούτε Βρετανία της κ. Θάτσερ» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην ποιότητα του προϊόντος όχι στη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που γινόταν προσπάθεια να παρουσιαστεί το 2014» είπε.

«Σήμερα έχουμε επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και της εμπιστοσύνης με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία θα προετοιμάσουμε με προσοχή και χωρίς βιασύνη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει στο κέντρο την εργασία όχι τη συντριβή της, όπως θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι» δήλωσε.

«Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει στο κέντρο την εργασία όχι τη συντριβή της, όπως θέλουν οι νεοφιλελεύθεροι» δήλωσε. Ούτε μπορεί να στηριχθεί στην κατεδάφιση κάθε κοινωνικής προστασίας. Δεν πρόκειται για ζήτημα κοινωνικής προοπτικής αλλά αποτελεσματικότητας» σχολίασε.

«Tι σχέση έχουν όλα αυτά με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ που διατυμπανίζει τις απολύσεις στο δημόσιο που θα παραχωρηθούν ευαίσθητοι τομείς των υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωση της Φώφης Γεννηματά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τους χωρίζει πολιτική άβυσσος.


 

Facebook Comments