Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επανέρχεται στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και το ελληνικό ζήτημα, σε συνέντευξή του στη Le Monde.

«Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης η Γερμανία δεν ήθελε πρόγραμμα αρωγής. “Σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα”, είπα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, για να επιχειρήσω να την πείσω πως, όσο περισσότερο περιμένουμε για να βοηθήσουμε την Αθήνα, τόσο πιο δαπανηρό θα είναι», αφηγείται ο κ. Σαρκοζί.

Χαρακτηρίζει, δε, τη Γερμανίδα καγκελάριο «επιφυλακτική», καθώς «δεν εμπιστεύεται τις καινούριες ιδέες και την εκ των προτέρων ανάληψη δράσης».

Αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σημειώνει ότι «έναν χρόνο πριν από τη Lehman, ήμουν πεπεισμένος πως οι υπερβολές της τιτλοποίησης θα έσκαγαν στα χέρια μας».

Ο κ. Σαρκοζί εξηγεί ότι το 2008, «με ξύπνησαν στις 2 ή 3 το πρωί. Οι αγορές θα ανοίξουν στην Ασία, μου εξήγησαν, και έχουμε ένα γιγάντιο πρόβλημα με την Dexia», αφηγείται ακόμη.

«Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση διάσωσης κόστους 6,4 δισ. ευρώ. Σηκώνομαι αμέσως. Φθάνω στο πράσινο σαλόνι. Είναι εκεί ο Ξαβιέ Μισκά, η οικονομική ομάδα μου και η Κριστίν Λαγκάρντ (τότε υπουργός Οικονομίας)», προσθέτει.

«Καταλαβαίνω γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σώσουμε την Dexia», εξηγεί.

«Μια άλλη φορά, το 2009, οι επικεφαλής της Renault και της PSA ήρθαν να με δουν στο Ελιζέ: ελλείψει τραπεζικών πιστώσεων, σε δύο μήνες δεν θα μπορούσαν πια να πληρώσουν τους μισθούς. Αποφάσισα να τους δανείσει το κράτος 3 δισ. ευρώ με 7%, πράγμα που τους έσωσε», λέει επίσης.

Facebook Comments