Ο Αν. Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι επί του νομοσχεδίου υπήρξε ομόφωνη απόφαση των αρχηγών και ότι αυτή την ώρα τυγχάνει επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

Πρόσθεσε ότι για τη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης υπάρχουν και νομικές απόψεις ότι θα πρέπει να λειτουργήσει το ταμείο αυτό μέσα από κρατική εταιρεία.

Εξέφρασε πλήρη αισιοδοξία, ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου θα βρει συναινετικές λύσεις.

«Η προσπάθεια αυτή», είπε, «αποτελεί μονόδρομο και θα πρέπει να αποφύγουμε τη χρεοκοπία του τόπου. Και ο στόχος αυτός είναι στα δικά μας χέρια. Να θωρακίσουμε την Κύπρο από τους υπαρκτούς κινδύνους, που υπάρχουν στα θεμέλια της οικονομίας».

Ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι στην εναλλακτική λύση που ετοιμάζει η κυβέρνηση προβλέπει επαναφορά και μερικού κουρέματος των καταθέσεων.

Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα διάσωσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα προβλέπει και την προστασία και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και τη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση της οικονομίας και σε μία πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια θα είναι δύσκολα.

Ερωτηθείς εάν μελετάται σενάριο κλεισίματος κυπριακής τράπεζας ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι προσπαθούμε να σώσουμε την κυπριακή οικονομία και να θωρακίσουμε το χρηματοπιστωτικό τομέα και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση με τη Μόσχα ο κ. Νεοφύτου περιορίστηκε να πει ότι αυτό το κράτος δεν απορρίπτει βοήθεια από οποιονδήποτε.

Στη σύσκεψη των αρχηγών δεν συζητήθηκε θέμα κουρέματος καταθέσεων δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι «δεν συζητήσαμε για κούρεμα και δεν επανερχόμαστε».

Τόνισε την ανάγκη διατήρησης ενός κλίματος συναντίληψης και ομοψυχίας γι’ αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, ενώ χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη τη συμπεριφορά των ευρωπαίων εταίρων μας η οποία τείνει να εξουθενώσει όπως υπογράμμισε την κυπριακή οικονομία.

«Η απάντηση του λαού», είπε, «όπως δόθηκε μέσω της λαϊκής αντιπροσωπείας παραμένει σταθερή και αμετάκλητη».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι σήμερα λήφθηκαν οι πρώτες αποφάσεις γι’ αντιμετώπιση της κατάστασης, προσθέτοντας ότι θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον πρόεδρο της Δημοκρατία και τ’ άλλα κόμματα σε μια προσπάθεια η βουλή ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της στα πλαίσια διαφύλαξης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε ότι το όποιο σχέδιο θα γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Facebook Comments