Στροφή 180 μοιρών έκανε το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, από την οποία αναμένονται έσοδα 950 εκατ. ευρώ. Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στο προσχέδιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες οτι «η νέα φορολογία είναι ακόμη υπό επεξεργασία, το δε σχέδιο νόμου θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα της κυβέρνησης και τη δημόσια διαβούλευση».

Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι σχετικές πληροφορίες και οι πίνακες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή.

Στο μεταξύ, οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τα αγροτεμάχια δημιούργησαν κλίμα αναταραχή και στην ΚΟ της ΝΔ. Σε σχετική ερώτησή τους προς τον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα 17 βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για «υπερβολικές επιβαρύνσεις» και «κατάφωρες αδικίες», ζητώντας να μην επιβαρυνθούν άλλο οι αγρότες.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και συνυπέγραψαν οι βουλευτές: Ηλίας Βλαχογιάννης (νομού Τρικάλων), Δημήτρης Σαμπαζιώτης (Μεσσηνίας), Γεωργία Μπατσαρά (Ημαθίας), Θεόδωρος Σολδάτος (Λευκάδος), Ασημίνα Σκόνδρα (Καρδίτσας), Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ημαθίας), Παύλος Βογιατζής (Λέσβου), Κωνσταντίνος Κουκοδήμος (νομός Πιερίας), Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτίας), Αλέξανδρος Κοντός (Ξάνθης), Σάββας Αναστασιάδης (Β’ Θεσσαλονίκης), Χρήστος Κέλλας (Λάρισας), Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος (Φθιώτιδας), Τιμολέων Κοψαχείλης (Γρεβενών), Ελευθέριος Αυγενάκης (Ηρακλείου), Φωτεινή Αραμπατζή (Σερρών).

Στο σχετικό κείμενο οι βουλευτές επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τους πίνακες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τους συντελεστές θέσης, χρήσης, απόστασης από τη θάλασσα και μεγέθους γηπέδων, υπάρχει ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες που καλλιεργούν στα αγροτεμάχια αυτά, όσο και στους κατόχους αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα, παρατημένα από τους κατόχους, δηλαδή είναι εγκαταλελειμμένες γαίες που δεν αποδίδουν τίποτα στον κάτοχο και οι οποίοι μπορεί να είναι συνταξιούχοι ή να μην κατοικούν εκεί που βρίσκεται το χωράφι αυτό.

Facebook Comments