Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η δήλωση του Χάνες Σβόμποντα για τη Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε., η οποία αφενός θέτει την κυβέρνηση και τη χώρα προ των ευθυνών της. Αφετέρου βάζει τη χώρα στο καναβάτσο και πρώτη φορά Προεδρία ξεκινά με τόσο κακούς οιωνούς, αφού η Ελλάδα πάντοτε αποσπούσε θετικά σχόλια για τη θητεία της στο τιμόνι της Ε.Ε.
 
Η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ξεκάθαρη: η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να απαγορεύσει τη Χρυσή Αυγή έως το τέλος του έτους, πριν ξεκινήσει η Ελληνική Προεδρία (στο α΄ εξάμηνο του 2014). 
 
Διαφορετικά, κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα, αφού ο κ. Σβόμποντα δήλωσε επί λέξει ότι «η Προεδρία θα είναι απαράδεκτη και δεν θα φέρει καμία πρόοδο στην Ευρώπη ή την Ελλάδα». Αφήνοντας, δηλαδή, να εννοηθεί ακόμη και ότι οι Ευρωπαίοι θα ξανασκεφτούν το κεφάλαιο «Ελληνική Προεδρία»…
 
Μάλιστα, ο κ. Σβόμποντα έκανε και προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι «ο Αντ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του είναι αυτοί που θα πρέπει να σταματήσουν τη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων». Πετώντας, δηλαδή, το μπαλάκι στην πολιτική και όχι στη δικαστική εξουσία, όπως φάνηκε να γίνεται εν Αθήναις, με τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών.
 
Βενιζέλος σε ρόλο… πυροσβέστη – που άναψε, όμως, φωτιές σε ΠΑΣΟΚ-ΕΣΚ
 
Η δήλωση προκάλεσε συναγερμό στην κυβέρνηση. Και τη διαχείριση κρίσης ανέλαβε ο αντιπρόεδρος, Ευ. Βενιζέλος. Η απάντησή του μπορεί να είχε επιβεβλημένο τρόπο εκφοράς και για λόγους διπλωματικούς τα λόγια του κ. Σβόμποντα ερμηνεύτηκαν από τον κ. Βενιζέλο ως «στήριξη προς την Ελλάδα», ωστόσο είναι φανερό ότι διαταράσσει σημαντικά τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επίσης, η δήλωση-απάντηση Βενιζέλου εμπεριέχει σαφείς αιχμές για τους εταίρους, ως προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης:
 
«Προφανώς ο κ. Σβόμποντα εννοεί ότι τα όργανα της Ε.Ε., το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μετέχει στην τρόικα μαζί με την ΕΚΤ, πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα όριο δημοκρατικής αντοχής των κοινωνιών των κρατών-μελών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής. […] Η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα θεσμικά μέτρα και ζητεί από την ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία. Διαβάζουμε, λοιπόν, τη δήλωση του κ. Σβόμποντα ως μία δήλωση στήριξης που πρέπει να πάρει πρακτικά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος.
 
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέθεσε στον γραμματέα του Κινήματος, Ν. Ανδρουλάκη την επικοινωνία με τους ομολόγους του των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, ούτως ώστε να συντονιστεί η αντίδρασή τους εντός και εκτός Βουλής κατά της Χρυσής Αυγής. 
 
Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης συνάντησε τη θετική ανταπόκριση μόνον του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Σπ. Λυκούδη, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ απέρριψαν την πρόταση, ενώ η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να απαντήσει σήμερα διά του γραμματέα της, Ανδρ. Παπαμιμίκου.

Facebook Comments