Η Ελλάδα θα πρέπει σύντομα να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τον εαυτό της επιστρέφοντας στην αγορά ομολόγων. Αυτό δηλώνουν τις τελευταίες μέρες πολλοί αξιωματούχοι.   

Πράγματι, σημειώνει η ABN Amro, η συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup, το γενικότερο κλίμα στις αγορές και το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποστηρίζουν αυτήν την πεποίθηση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, “παραμένουμε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές”. Κατά την άποψη της ABN Amro, η πρόσφατη συμφωνία για το ελληνικό χρέος απλά κλωτσά το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο, καθώς το θέμα-κλειδί παραμένει, δηλαδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Και αυτό το επιβεβαιώνει και την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.

Ένα σημαντικό μήνυμα, υποστηρίζει η τράπεζα, θα ήταν η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Επί του παρόντος, τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές τράπεζες ως collateral για πράξεις νομισματικής ρευστότητας, αλλά αυτά τα ομόλογα δεν μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος QE, παρά την επαναφορά του waiver πριν έναν χρόνο.

Ωστόσο, πριν συμβεί αυτό, η ίδια η ΕΚΤ χρειάζεται διαβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi έχει δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προβεί σε μία εντελώς ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, κάτι που έχουν επισημάνει στη συνέχεια και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως o επικεφαλής οικονομολόγος της Peter Praet.

Όπως τονίζει η ABN Amro, χωρίς τη συναίνεση της ΕΚΤ να αναλάβει τον ελληνικό κρατικό κίνδυνο και το χρέος της χώρας εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο, οι επενδυτές θα παραμείνουν στο περιθώριο.

Επίσης, καθώς η τράπεζα αναμένει ότι το tapering του QE θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2018, τονίζει πως ο χρόνος τελειώνει για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα.


Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments