Το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016 και το 0,50% αγγίζει η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνης αυξάνονται επίσης έντονα, καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στα σήματα των Ευρωπαίων πολιτικών ότι θα σφίξουν τη νομισματική πολιτική.

Η αγορά ανησυχεί για το πιθανό tapering του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριo Ντράγκι, φάνηκε να ανοίγει την πόρτα για την αλλαγή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

Αν και η ανάπτυξη της ευρωζώνης επιταχύνεται, η πολιτική της σταθερότητας από την ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την αναζωογόνηση του πληθωρισμού, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρέτ.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη αυξάνονται κατά 5-8 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις των 5, 10 και 30 ετών των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας – που θεωρούνται πιο ευάλωτα σε μια απόσυρση των κινήτρων της ΕΚΤ- κινούνται 7-9 μονάδες βάσης υψηλότερες.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments