Τελικά οι αρχικοί φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Στη δυναμικότερη διαμαρτυρία κατά της Συνόδου G20 με συμμετοχή κυρίως ακροαριστερών διαδηλωτών σημειώθηκαν βίαιες συμπλοκές με την αστυνομία.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις των αντιπάλων της Συνόδου των G20 επισκιάστηκαν τελικά από βίαια επεισόδια. Στις συμπλοκές που σημειώθηκαν τραυματίστηκαν δεκάδες διαδηλωτές αλλά και αρκετοί αστυνομικοί. Ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των τραυματιών διαδηλωτών δεν υπάρχουν. Η αστυνομία από την πλευρά της κάνει λόγο για 111 τραυματίες στις τάξεις της. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 29 ατόμων ενώ 15 ακόμη τέθηκαν υπό κράτηση.

Καθ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επικρατούσε ατμόσφαιρα αγωνίας στο Αμβούργο. Μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο θόρυβος από την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους είχε κοπάσει και μια ασυνήθιστη ησυχία εξαπλώθηκε στην πόλη. Κάθε τόσο κάποιο ελικόπτερο της αστυνομίας διέκοπτε τη σιγή στους άδειους δρόμους. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι γνώριζαν ότι αυτή η κατάσταση θα άλλαζε το βράδυ, όταν θα ξεκινούσε η πορεία με τον μαχητικό τίτλο Welcome to Hell. Ήταν το πρώτο μεγάλο τεστ για τις αστυνομικές δυνάμεις, που θα έβρισκαν απέναντί τους διαδηλωτές του λεγόμενου «μαύρου μπλοκ», στο οποίο ανήκαν ομάδες της αντικαπιταλιστικής άκρας αριστεράς.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη παραταχθεί από τις προηγούμενες ημέρες με εκατοντάδες άνδρες στους κατοικημένους δρόμους που βρίσκονται γύρω από τον χώρο διεξαγωγής του G20 στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης του Αμβούργου. Εκατοντάδες αστυνομικά οχήματα είχαν σχηματίσει ένα τεράστιο οδόφραγμα γύρω από δύο ζώνες ασφαλείας. Από την αρχή της εβδομάδας είχαν παραταχθεί και οχήματα με αντλίες νερού στους δρόμους της πόλης. Το κέντρο του Αμβούργου μετατράπηκε τελικά σε φρούριο παρά την επιθυμία της τοπικής κυβέρνησης να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Συγκέντρωση στην ψαραγορά

Όσο κυλούσε η μέρα η ατμόσφαιρα στο κέντρο φορτιζόταν ολοένα και περισσότερο. Κάτοικοι και επισκέπτες φωτογράφιζαν τα γκραφίτι κατά του G20 και τα καταστήματα που είχαν θωρακίσει τις βιτρίνες τους προς αποφυγή υλικών ζημιών από πιθανά επεισόδια. Σε κεντρικούς δρόμους προκλήθηκε μποτιλιάρισμα. Το απόγευμα χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην ψαραγορά του Αμβούργου, στις όχθες του Έλβα. Ανάμεσα τους βρίσκονταν και οικογένειες, συνταξιούχοι, μερικά παιδιά και πολλοί νέοι. Ορισμένοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ωστόσο οι περισσότεροι δεν είχαν χαρακτηριστική εμφάνιση διαδηλωτών.

Στην ψαραγορά ακολούθησαν συναυλίες, ανακοινώσεις, φαγητό και μουσική. Μια μικρή βάρκα με έξι επιβαίνοντες πέρασε από το σημείο με μια μεγάλη σημαία των αναρχικών. Το πλήθος πανηγύρισε. Ο διαδηλωτής Ντιρκ Μίρκοου, που είχε ντυθεί «ένοπλη εξέγερση» και έφερε ένα ψεύτικο πυροβόλο όπλο, εξήγησε στην DW ότι πήγε στο Αμβούργο για να διαμαρτυρηθεί για πολλούς λόγους. «Από την κλιματική αλλαγή, την ύπαρξη της οποίας αρνείται ο Τραμπ, μέχρι το γεγονός ότι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κατέχουν τόσο πλούτο όσο  και το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού».

Μία γυναίκα που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της τόνισε ότι η σύνοδος δεν έπρεπε να διεξαχθεί. «Δεν θεωρώ ότι θα προκύψουν σπουδαία πράγματα επί της ουσίας», σχολίασε. Η ίδια δήλωσε ότι δεν φοβάται για πιθανά επεισόδια εφόσον η αστυνομία είχε διακριτική παρουσία. Ένας άνδρας δίπλα της πρόσθεσε ότι «περιμένει κάποια πρόκληση εκ μέρους της αστυνομίας. Σίγουρα και από τους διαδηλωτές, όμως εγώ βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι».

Εκείνη την ώρα ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί γύρω από την ψαραγορά. Οχήματα με αντλίες νερού παρατάχθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο περικυκλώνοντας τους δρόμους. Όταν 100 άνδρες των ειδικών αστυνομικών μονάδων αποκατάστασης της τάξης κινήθηκαν ξαφνικά μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών, η κατάσταση δεν άργησε να κλιμακωθεί. Αρχικά υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση χωρίς σωματική βία.

Βίαιη κλιμάκωση

Η πορεία των διαδηλωτών ξεκίνησε. Στην κεφαλή της βρίσκονταν κάποιες εκατοντάδες μαυροντυμένων αντιεξουσιαστών. Πολλοί εξ αυτών φορούσαν κουκούλες. Μετά από μόλις 400 μέτρα πορείας η αστυνομία τους έκλεισε τον δρόμο. Ο επικεφαλής της αστυνομικής επέμβασης κάλεσε τους διαδηλωτές να βγάλουν τις κουκούλες ειδάλλως η αστυνομία θα αναλάμβανε δράση. Οι διαδηλωτές δεν ανταποκρίθηκαν.

Τότε περισσότεροι αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους από όλες τις πλευρές. Στις τάξεις των διαδηλωτών η νευρικότητα ήταν πλέον διάχυτη, ειδικά όταν αστυνομικοί με ειδικές μαύρες στολές και σπρέι πιπεριού αναμείχθηκαν με το πλήθος που παρακολουθούσε από τα πεζοδρόμια. Η κλιμάκωση φαινόταν να είναι απλά θέμα χρόνου. Πολλοί απομακρύνθηκαν μέσω παραδρόμων, εκατοντάδες όμως παρέμειναν στη διαδήλωση. Τελικά φωτοβολίδες και μπουκάλια εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, οι οποίοι επιστράτευσαν αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού κατά των διαδηλωτών ώστε να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Πολλοί άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή μπροστά στις συμπλοκές. «Δεν ήθελαν να αφήσουν ποτέ την πορεία να φτάσει στο κέντρο», σχολίασε ένας διαδηλωτής, προβλέποντας ότι «θα ακολουθήσουν θερμές ημέρες στο Αμβούργο».

Facebook Comments