Μαγευτικές παραλίες, γοητευτική ενδοχώρα, πλούσια γαστρονομική παράδοση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σε ένα νησί που παραμένει πάντα δημοφιλές και κοσμικό. Η Πάρος ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και είναι γνωστή για τις παραλίες και τα παραδοσιακά χωριά της. Οι δρόμοι της Νάουσας είναι γεμάτοι καλόγουστα στέκια και οδηγούν στα φημισμένα για τη νυχτερινή ζωή τους βενετσιάνικα λιμανάκια, που υπήρξαν κάποτε ορμητήριο του μεγαλύτερου αλιευτικού στόλου στο Αιγαίο. Αν θέλετε να απολαύσετε τη θάλασσα,εδώ θα βρείτε παραλίες μικρές, μεγάλες, μυστικές αλλά και φημισμένες.

Τι να δείτε

Το φημισμένο μάρμαρο της Πάρου

Σκληρό και «εύπλαστο» μαζί. Ανυπέρβλητο εξαιτίας της μοναδικής διαφάνειας και καθαρότητάς του. Επιτρέπει στο φως να το διαπερνά, προσδίδοντάς του λάμψη και χάρη απαράμιλλη. Στο μάρμαρο της Πάρου και στην τέχνη εκείνων που το «λάτρεψαν» οφείλουν την αιωνιότητά τους: η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη της Δήλου, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς.

Γλυπτά του ανέμου και της θάλασσας

Χρυσή άμμος κεντημένη ολόγυρα με γρανιτένιους βράχους, λείους σε απίθανα σχήματα. Τα θαλασσινά γλυπτά που οι ντόπιοι ονομάζουν Κολυμπήθρες μοιάζουν να σχηματίστηκαν από χέρι καλλιτεχνικό με βοηθούς τον δυνατό άνεμο και τη θυμωμένη θάλασσα του Αιγαίου.

Το Σπήλαιο του Αρχίλοχου. Σε αυτό κατέφευγε ο φημισμένος Πάριος λυρικός ποιητής της αρχαιότητας για να βρει ηρεμία και έμπνευση.

Το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής που είναι ένα από τα σπουδαιότερα και καλοσυντηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία

Αυτό το λιμανάκι των Κυκλάδων έχει ένα περιπετειώδες παρελθόν καθώς ήταν άντρο πειρατών. 

Που να κολυμπήσετε

Ασφαλείς και όμορφες επιλογές οι διάσημες αμμουδιές στις Κολυμπήθρες της Νάουσας με τα ζεστά και διάφανα νερά. Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε την παραλία Μπαμπού της οποίας το όνομα οφείλεται στις καλαμιές που φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα. Για τους λάτρεις του σερφ η Χρυσή Ακτή, το Πυργάκι, τα Γλυφά Λωλαντώνη και η Τρυπητή είναι οι ιδανικές παραλίες. Μια καλά κρυμμένη μικρή παραλία  για ηρεμία είναι ο Καλάκονας. Στο δυτικό άκρο του όρμου της Παροικιάς είναι η παραλία Σουβλιά με εξαιρετική αμμουδιά και ρηχά νερά ιδανική για παιδιά. Η Σάντα Μαρία είναι από τις μεγαλύτερες και πλέον οργανωμένες παραλίες που ενδείκνυται για μεσημεριανά πάρτυ. Στην Πούντα, ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα kiteboarding, κουμάντο κάνουν οι άνεμοι. Αν δεν κάνετε, πηγαίνετε μόνο για το θέαμα, θα σας εντυπωσιάσει.

Που να φάτε

Λίγο έξω από τη Νάουσα βρίσκεται το φημισμένο εστιατόριο Ματζουράνα (τηλ. 22847 -71171), ενώ στον Τσαχπίνη-Ουζερί (τηλ. 22840 –  51300) θα βρείτε να φάτε γούνα (ψάρι που πρώτα λιάζεται για να χάσει τα υγρά του και μετά ψήνεται στη σχάρα). Στο Θαλάμι στον Αμπελά (τηλ. 22847 -53351). Στην Παροικιά το Απόλλων (τηλ. 22840 – 21875) σε μια υπέροχη αυλή παλιού ελαιοτριβείου για ελληνική κουζίνα. Γνήσια παριανή κουζίνα θα βρείτε στη Χαρούλα (τηλ. 22840 – 41440) στη Μαρπήσσα και στο Thalassa mou (22840 – 91461).

 

Facebook Comments