Ξεκινά η πώληση των Σελόντα και Nηρέα έπειτα από τις αποφάσεις που έλαβαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – μετόχων των δύο εταιρειών, με τις τελευταίες (συστημικές τράπεζες) να έχουν ήδη ξεκινήσει την αποστολή των ενημερωτικών δελτίων.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που αποτελούν τους βασικούς μετόχους και την ίδια στιγμή τους μεγαλύτερους πιστωτές των δύο ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας, έχουν συμφωνήσει με τη Lazard για τη δομή του διαγωνισμού. Ενώ εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το teaser θα είναι διαθέσιμο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να ξεκινήσει το due diligence των δύο εταιρειών από τις PwC και Alvarez and Marsal.

Βασική επιδίωξη είναι ως το τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018 Νηρεύς και Σελόντα να έχουν περάσει στα χέρια επενδυτή/ών.

Ο δανεισμός των δύο ομίλων παραμένει απαιτητικός, σε σχέση με τα EBITDA του 2016 αλλά και των εκτιμήσεων για το 2017, με την αξία των μετοχών τους να κινείται πλέον στο μηδέν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank αποτίμησε στις 30 Σεπτεμβρίου τις συμμετοχές της στις δύο εταιρείες στη συμβολική αξία του ενός (1) ευρώ!

Στο τέλος του 2016 Νηρεύς και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ με αθροιστικά EBITDA, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της η Νηρεύς αναφέρει: Η NHΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε τέσσερεις επιστολές προερχόμενες από τις τράπεζες Πειραιώς, Εurobank, Εθνική και Alpha Bank, μετόχους της Εταιρείας, με τις οποίες γνωστοποιήθηκε στην Εταιρεία ότι οι ανωτέρω τράπεζες διερευνούν τις διαθέσιμες εναλλακτικές όσον αφορά στην αξιοποίηση των συμμετοχών τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας με την συνδρομή των Lazard Frères SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal, ως χρηματοοικονομικών συμβούλων, και της δικηγορικής Εταιρείας Κουταλίδη, ως νομικού συμβούλου. Στο πλαίσιο αυτό, οι ανωτέρω τράπεζες αποφάσισαν να δώσουν εντολή στους συμβούλους τους να οργανώσουν διαγωνιστική διαδικασία, η οποία ενδέχεται να καταλήξει στην πώληση του συνόλου ή μέρους της  συμμετοχής εκάστης στην ΝΗΡΕΥΣ.

Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΝΗΡΕΥΣ με τα ακόλουθα ποσοστά: Τράπεζα Πειραιώς  32,51% – Eurobank Εργασίας 15,64% – Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 6,18% – Alpha Τράπεζα 20,65%

Αντίστοιχα οι τράπεζες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ Α.Ε.Γ.Ε με τα ακόλουθα ποσοστά : Τράπεζα Πειραιώς  32,92% – Eurobank Εργασίας 13,28% – Εθνική Τράπεζα Ελλάδος 11,44% -Alpha Τράπεζα 21,97%

Το πρώτο ουσιώδες σκέλος του διαγωνισμού για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα θα λάβει χώρα το Φθινόπωρο, με την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας (εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις) αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017 – αρχές 2018.

Facebook Comments