Μόνο ένας από τους υψηλούς προσκεκλημένους της G20 δεν πήγε στην πανηγυρική συναυλία το βράδυ της Παρασκευής, στην Φιλαρμονική του Έλβα του Αμβούργου, ένα εκπληκτικό φουτουριστικό αρχιτεκτόνημα, με την 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στο πρόγραμμα, ήταν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταίπ Ερντογάν. Προτίμησε να ακολουθήσει το δικό του πρόγραμμα διμερών επαφών.

Αμφισβητεί τη ίδια τη δέσμευσή του

Ωστόσο, δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι κάτω από το κοινό ανακοινωθέν και στη συνέντευξη τύπου χθες βράδυ αμφισβήτησε την ίδια την υπογραφή του. Είπε ότι έκανε σαφές στην καγκελάριο Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν πρόκειται να επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, μέχρις ότου εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα του. Ο τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην υπόσχεση που του είχε δώσει ο τέως γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ότι η Τουρκία παρά το ότι ανήκει στις αναπτυγμένες χώρες δεν θα καταβάλει το ποσό που της αναλογεί για την εφαρμογή της συμφωνίας σαν να ήταν βιομηχανική χώρα. Η εξαγγελία Ερντογάν εντάσσεται μεταξύ άλλων και στο οριακό επίπεδο των γερμανοτουρκικών σχέσεων, που έγινε για άλλη μια φορά σαφές μετά και τη νέα απαγόρευση της γερμανικής κυβέρνησης προς τον τούρκο πρόεδρο να μιλήσει στο Αμβούργο σε συμπατριώτες του.  «Εάν ζούμε σε ένα κόσμο ελευθερίας», τόνισε ο Ερντογάν στη συνέντευξη τύπου, «τότε οι άνθρωποι που δεν επιτρέπουν σε ένα πρόεδρο μιας χώρας που τον εξέλεξε με ποσοστό 52%  να διοργανώσει ομιλία, τότε λυπάμαι, αλλά δεν θα έπρεπε να ομιλούν για ελευθερία».

Στο προσφυγικό ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της ΕΕ ότι ενώ του υποσχέθηκε 6 δις ευρώ, η χώρα του δεν έχει πάρει μέχρι τώρα παρά μόνο 800 εκ. ευρώ. «Μας ρωτούν, πού είναι τα πρότζεκτ, δεν τα έχουμε δει. Ε, λοιπόν τους λέμε ότι τα πρότζεκτ έχουν ήδη εφαρμοστεί. Ελάτε να τα δείτε στο Κιλίς, στο Γκαζίαντεπ. Εάν επισκεφτείτε τα κοντέινερ και τα προσφυγικά καταλύματα θα δείτε πως καλύπτονται οι ανάγκες εκπαίδευσης και υγείας των ανθρώπων».  

Απογοήτευση για το Κυπριακό

Δηλώσεις έκανε ο τούρκος πρόεδρος και για το Κυπριακό εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την έκβαση των τελευταίων συνομιλιών. «Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα έκανε το καλύτερο για την επίλυση του Κυπριακού με ένα περιεκτικό και βιώσιμο τρόπο. Μαζί με την ‘Δημοκρατία της Β. Κύπρου’ ήμασταν πάντα ένα βήμα πιο εμπρός σε ότι αφορά το σχέδιο Ανάν και τη τελευταία διαδικασία, όπως ακριβώς υποσχέθηκα. Οι δικές μας αλτρουιστικές προσπάθειες, η μετριοπαθής και ευθεία στάση δεν ανταμείφτηκαν. Για να σας είμαι ειλικρινής, το αποτέλεσμα μας απογοητεύει. Χωρίς αμφιβολία, θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ένα σχέδιο Β και Γ.  Θα το εξετάσουμε και θα κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας στους αποδέκτες του».    

Στις διμερείς επαφές Μέρκελ – Ερντογάν στο περιθώριο της G20 η καγκελάριος έθιξε όλα τα ανοιχτά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και το θέμα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, μεταξύ αυτών και δύο Γερμανών. «Η πλειοψηφία αυτών των δημοσιογράφων στους οποίους αναφέρεστε» είπε ο τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη τύπου , «στήριξαν τρομοκρατικές οργανώσεις. Η δικαιοσύνη ερευνά τα γεγονότα και όταν ολοκληρώσει, θα είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις. Σε παρόμοιες καταστάσεις οι πολιτικοί μας λένε ότι η υπόθεση αφορά τη δικαιοσύνη. Μπορώ κι εγώ λοιπόν να σας δώσω την ίδια απάντηση, η υπόθεση αφορά τη δικαιοσύνη».

Facebook Comments