Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα επίπλων και οικιακών ειδών Ikea καλούνται να συμμετάσχουν σε απεργία αύριο Παρασκευή με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση των μισθών στον τομέα του εμπορίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο ver.di.

Η απεργία αφορά τους εργαζόμενους σε 14 από τα 46 καταστήματα στη Γερμανία της σουηδικής αλυσίδας, καθώς και στο κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των καταναλωτών, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι αυτά τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ver.di.

Επίσης είναι προγραμματισμένες μια συγκέντρωση και μια διαδήλωση στο Βάλαου, στη δυτική Γερμανία, όπου βρίσκεται η έδρα της Ikea στη χώρα.

«Αυτό που ζητούν το ver.di και οι εργαζόμενοι είναι μια μισθολογική μεταρρύθμιση και όχι περικοπές, όπως σχεδιάζουν οι εργοδότες», αναφέρει η Στέφανι Νούτσενμπεργκερ, υπεύθυνη του ver.di για τον τομέα των εμποροϋπαλλήλων, σε ανακοίνωσή της.

«Οι εργοδότες επιθυμούν πλήρη ελαστικοποίηση του εργασιακού χρόνου, κάτι που το ver.di θεωρεί “εργασία βάσει ζήτησης”», συνεχίζει η ίδια καταγγέλλοντας ότι οι εργοδότες θέλουν να μειώσουν τα επιδόματα για την υπερωριακή και τη νυχτερινή εργασία.

Οι διαπραγματεύσεις στον τομέα του εμπορίου διαρκούν επί μήνες και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απεργίες. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε επίπεδο κρατιδίων, όμως κάποιοι εργοδότες έχουν ήδη προτείνει αυξήσεις στους εργαζόμενους χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, κάτι που το ver.di καταγγέλλει ως μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι κλαδικές συμβάσεις στον τομέα.

Η Ikea έχει προτείνει αύξηση 2,5% στους εργαζόμενούς της από τον Αύγουστο.

Από την πλευρά του το ver.di ζητεί αύξηση ένα ευρώ την ώρα για τους μισθωτούς και 50 λεπτά για τους μαθητευόμενους και από τους εργοδότες να επαναφέρουν σε ισχύ την κλαδική σύμβαση που ίσχυε μέχρι τον Ιανουάριο. Η ομοσπονδία εμπορίου επιθυμεί να υιοθετηθεί μια νέα σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας και μια νέα μισθολογική κλίμακα.

Facebook Comments