Πιο δραματικές διαστάσεις δεν θα μπορούσε να έχει η βραδιά των εκλογών. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα συγκέντρωσε το καλύτερο αποτέλεσμα από τη γερμανική επανένωση, αλλά η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τον παραδοσιακό της εταίρο, εξαιτίας της πανωλεθρίας των Φιλελευθέρων, οι οποίοι για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας δεν θα εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή βουλή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων, συγκεντρώνουν ποσοστό 41,5%. Που σημαίνει πως η Άνγκελα Μέρκελ έχασε σε λίγες έδρες (1 ή 2) την απόλυτη αυτοδυναμία και την ευκαιρία να κυβερνήσει ακόμη και μόνη της, κάτι που δεν έχει γίνει από το 1974 και την εκλογική νίκη των Σοσιαδηλημοκρατών του Κόνραντ Αντενάουερ.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 02:34 (ώρα Ελλάδας), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.
Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα exit poll, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

“Δεν θα σχηματίσω κυβέρνηση μειοψηφίας”

Αργότερα σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Είναι σαφές πως δε θα σχηματίσω κυβέρνηση μειοψηφίας» δήλωσε η Μέρκελ, δείχνοντας τις προθέσεις της.

Υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τάσσεται άλλωστε και το 52% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε παράλληλα με την εκλογική διαδικασία το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Το 36% των ψηφοφόρων προτιμούσε συνεργασία CDU/CSU και Φιλελευθέρων (FDP), ενώ το 33% επιθυμούσε κυβέρνηση SPD-Πρασίνων. Υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους τάχθηκε το 26%, ενώ έναν συνασπισμό SPD – Πρασίνων – Αριστεράς θα ήθελε να δει το 19%.

Facebook Comments