Πηγές πολύ κοντά στη διοίκηση της Coca Cola αποτιμώντας τον τελευταίο χρόνο μετά την απόφασή τους για την αλλαγή έδρας στην Ελβετία και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναφέρουν στο «M» πως, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση στην premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών της CCHBC υπερτριπλασιάστηκε, από τις 253.000 μετοχές το 2012 σε 865.000 μετοχές στις 16 Σεπτεμβρίου 2013.

Επιπλέον, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση μετά τη συμπερίληψη στο FTSE 100, καθώς ήδη μετά την ανακοίνωση για την επερχόμενη συμπερίληψη της εταιρείας στο FTSE (από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013) ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το μέσο ημερήσιο όγκο το 2012. Ήδη οι ξένοι οίκοι κάνουν λόγο για εισροές κεφαλαίων στη μετοχή μεγαλύτερα των 350 εκατ. ευρώ από την ένταξη στον FTSE 100.

Επίσης, η εταιρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατάφερε  να βελτιώσει την πρόσβαση της Coca-Cola Hellenic στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρεογράφων και να αυξήσει την ευελιξία της στην άντληση νέων κεφαλαίων για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και της μελλοντικής ανάπτυξής της.

Η αναχρηματοδότηση των ομολογιών επερχόμενης λήξεως σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές λίγο μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς ανταλλαγής μετοχών πιστοποιεί τα πλεονεκτήματα από την αλλαγή βασικού χρηματιστηρίου διαπραγμάτευσης καθώς και έδρας.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιήθηκε επιτυχής έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους €800 εκατ. με σταθερό επιτόκιο 2,375%. Αυτό, όταν η Emma Delta, η οποία εκδίδει ομολογιακό δάνειο περί των 400 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το 33% του Δημοσίου, συναντά στις αγορές επιτόκιο μεταξύ 9 και 9,5%…

Ως προς το αν υπάρχουν φορολογικά οφέλη, είναι προφανές ότι αυτά υπάρχουν από τη στιγμή που η Ελληνική θυγατρική εμφανίζει κέρδη της τάξης των 111 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης κατά 3% αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Σημειωτέον, ότι το καντόνι στο οποίο βρίσκεται η holding, Coca Cola HBC AG υπόκειται σε φορολογία 8,5%. Αυτό όταν η κερδοφορία της θυγατρικής στην Ελλάδα θα φορολογηθεί με 26% και το σημαντικότερο, δεν θα εισπράξει μερίσματα από τις θυγατρικές που είχε στο εξωτερικό, αφού αυτά θα πάνε σε περίπτωση κερδοφορίας κατευθείαν στην holding, η οποία στη χώρα που εδρεύει πλέον, υφίσταται σε διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές.

ΦΑΓΕ

Οφέλη από την αλλαγή έδρας στο Λουξεμβούργο μετράει και η Φάγε. Στις 19/8 η Moody’s προχώρησε σε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου με outlook σταθερό από αρνητικό, προχωρώντας παράλληλα σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της εταιρίας. “Το σταθερό outlook στην αξιολόγηση της ΦΑΓΕ οφείλεται στην διατηρήσιμη αύξηση των πωλήσεων σε αγορές εκτός Ελλάδας τους τελευταίους 18 μήνες, κάτι που μετριάζει τους κινδύνους από την εγχώρια αγορά”, τόνιζε ο κ. Αντρέας Ραντς, αναλυτής του οίκου.

“Η ενέργεια αυτή αντανακλά επίσης την εκτίμησή μας ότι οι ελληνικές δραστηριότητες της ΦΑΓΕ θα επιβαρύνουν λιγότερο τις πωλήσεις και τα EBITDA του ομίλου τους επόμενους 12-18 μήνες” σημείωνε ο αναλυτής. Προς το παρόν υπάρχει στοιχεία μόνο για την Ελληνική θυγατρική ΦΑΓΕ, η οποία κατά την περασμένη χρήση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού εμφάνισε ζημιές 41,576 εκατ. ευρώ.

Εκείνο όμως, που αξίζει να σημειωθεί ότι τα ομολογιακά δάνεια λήξης 2015 και 2020 έχουν μεταφερθεί στην FAGE International, που σημαίνει, κάτι που, άλλωστε σημειώνουν και οι ορκωτοί, ότι η Ελληνική θυγατρική δεν επιβαρύνεται με δανεισμό. Προφανώς, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, διότι στελέχη του ομίλου στα οποία απευθύνθηκε το «M» αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω διευκρινήσεις, η μητρική που έχει ως έδρα της το Λουξεμβούργο καταφέρνει να πετυχαίνει καλύτερους όρους χρηματοδότησης, διότι τα επιτόκια μέχρι το 2011 κυμαίνονταν πάνω από 7%.   

Φορολογία

Tα φορολογικά οφέλη πάντως, από την αλλαγή της έδρας είναι προφανή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, προκύπτει ότι στο Λουξεμβούργο η συνολική φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται μόλις σε 21,1% και στην Ελλάδα, διαμορφώνεται κοντά στο 48 με 49% και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά φορολογίας επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Υψηλότερο ποσοστό απ’ όλα δε, έχει το Βέλγιο, που θέλει να μεταφέρει την έδρα της η Βιοχάλκο. Το ποσοστό φορολόγησης διαμορφώνεται κοντά στο 60%, αλλά είναι πολύ χαμηλή η φορολογία στα μερίσματα για θυγατρικές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μητρικές εταιρείες εγκατεστημένες στο Βέλγιο. Εκεί, η φορολογία διαμορφώνεται όπως και στην Ελλάδα κοντά στο 10%, ενώ είναι χωρίς φόρο τα κέρδη από θυγατρικές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, οι βιομήχανοι στην Ελλάδα διαμαρτύρονται και για ένα ακόμα πρόβλημα, την μείωση κατά 50% του συντελεστή στις αποσβέσεις παγίων. 

ΧΣ

Facebook Comments