«Δεν είναι η υψηλή φορολογία που απομακρύνει τις μητρικές των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων από την Ελλάδα», υποστηρίζει μιλώντας στο «Μ» o υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης.

Με τις αλλαγές που έχουν γίνει είμαστε η φθηνότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη φορολογία μερισμάτων, αποτελώντας κίνητρο για την παραμονή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα μερίσματα στην Ελλάδα είναι αφορολόγητα για τις μητρικές που έχουν θυγατρικές εντός της Ε.Ε.

Η απομάκρυνση της έδρας είναι προφανές ότι δεν γίνεται για φορολογικούς λόγους, αλλά για λόγους που συνδέονται με την χρηματοδότησή τους και την πρόσβασή τους στις αγορές, που οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες από την Ελληνική αγορά σε τούτη τη συγκυρία».

Ενεργειακό κόστος

Η φυγή της Βιοχάλκο, όπως τονίστηκε το περασμένο διάστημα, δεν αποτέλεσε έκπληξη για την αγορά, εκτός από το… Μέγαρο Μαξίμου, ίσως και για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, που ένα χρόνο πριν δήλωνε με αφορμή τη φυγή της Coca Cola και της ΦΑΓΕ ότι, «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν αμφιβολίες για τις προοπτικές της χώρας».

Ο υπουργός είχε τονίσει ότι, «είμαστε εδώ αγνοώντας το πολιτικό κόστος για να πάρουμε τα μέτρα για να γίνουν τα οχυρωματικά έργα. Να έχουμε μια ισχυρή βάση στήριξης για το μέλλον. Το κλίμα έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα». Ίσως να είναι σύμπτωση ότι την Δευτέρα η Βιοχάλκο ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Ελλάδα και την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση του… ενεργειακού κόστους στη Βιομηχανία!

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κ. Μ. Παπαγεωργίου, «θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων διακοψιμότητας μεταξύ του Διαχειριστή του Συστήματος, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης (χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, υαλουργίες κ.ά.).

Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης για τη στήριξη της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας και ευρύτερα του παραγωγικού τομέα. Με τη Διακοψιμότητα, ο διαχειριστής του συστήματος θα έχει τη δυνατότητα να ζητά από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες – με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης- όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος (για παράδειγμα όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλη), να περιορίσουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να τη διακόψουν σταθεροποιώντας το σύστημα με την απόσυρση φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Για αυτή τη δυνατότητα και την ευχέρεια του διαχειριστή, οι βιομηχανίες που θα συμφωνήσουν και θα υπογράψουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις θα αποζημιώνονται, εξασφαλίζοντας μια μείωση στο ενεργειακό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κυμαίνεται μέχρι περίπου 18%».

ΧΣ

Facebook Comments