Κορυφαία πηγή σε μία από τις λίγες και μετρημένες στα δάχτυλα μεγάλης και ενεργοβόρου βιομηχανίας που έχει απομείνει στη χώρα μας αναφέρει στο «Μ» ότι, «είναι απολύτως κατανοητή η απόφαση για μετεγκατάσταση μίας βιομηχανίας αφού το ενεργειακό κόστος με τους ειδικούς φόρους που το συνθέτουν και το διαμορφώνουν, ανέρχεται στο 40% του τζίρου μίας βιομηχανίας και είναι το πενταπλάσιο σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα»! Το ίδιο στέλεχος τάσσεται και ενάντια στην πολιτική της ΔΕΗ, «που αποτελεί μονοπώλιο χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

Μετά την απόφαση της Βιοχάλκο για μεταφορά έδρας στο Βέλγιο, η αγορά είναι υποψιασμένη. Ότι δηλαδή θα άνοιγε ο δρόμος για τη μεταφορά των Ελληνικών θυγατρικών της στις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων, που όσο το εργασιακό κόστος, όσο και η φορολογία είναι σχεδόν στο μισό και πιο κάτω, σε σχέση με την Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο, η διοίκηση της εταιρείας το διαψεύδει, που συνεχίζει να επικαλείται ότι διασφαλίζονται και οι πέντε χιλιάδες θέσεις των εργαζομένων της στην Ελλάδα. Για δε πιθανά φορολογικά οφέλη, αυτά προς το παρόν δεν υπάρχουν διότι οι εταιρείες στην Ελλάδα εμφανίζουν ζημιές. Η ζημιά των Σωληνουργείων Κορίνθου διαμορφώθηκε στο εξάμηνο στα 2,784 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο στα 82,9 εκατ. ευρώ. Στην Ελβάλ, η ζημιά διαμορφώθηκε στα 3,3 εκατ. ευρώ, στην ΕΤΕΜ στα 4,7εκατ. ευρώ και στα Ελληνικά Καλώδια στα 5,4 εκατ. ευρώ. Για τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο εμφανίστηκε μία βέλγικη εταιρεία, η Confidin, η οποία αποτελεί όμως, ήδη μέτοχο στην εισηγμένη στο Χ.Α. holding.

Τόσο παράγοντες της αγοράς, όσο και της βιομηχανίας διατηρούν τις επιφυλάξεις τους αν θα της «βγει» η κίνηση της αλλαγής έδρας, ακόμα και για τον σκοπό που έχει, δηλαδήνα πετύχει πρόσβαση στις διεθνείς κάνουλες χρηματοδότησης. Ο όμιλος της Βιοχάλκο έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με τις Ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,3 δις. ευρώ. Αυτό που αναμένει η Βιοχάλκο είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία με τις τράπεζες, για την οποία, όπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου, η ενεργοποίησή της αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου. Οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, «με την αλλαγή της έδρας οι όροι του δανεισμού δεν αλλάζουν, ούτε καλυτερεύουν. Τουλάχιστον, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει άμεσα».

Επίσης, με την είσοδό του ο όμιλος σε μία μεγάλη αγορά, όπως είναι το Euronext και την οποία παρακολουθούν όλα τα μεγάλα «σπίτια» και οι διεθνείς επενδυτές, δεν αποκλείεται να πουλήσει πακέτα μετοχών, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο άμεση χρηματοδότηση.

Εκείνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι οι μέτοχοι της Βιοχάλκο στην Ελλάδα θα τύχουν μίας σχέσης ανταλλαγής μίας μετοχής της Viohalco S.A. για κάθε μία της ήδη εισηγμένης στο Χ.Α. holding. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πάντως, ζητεί περισσότερες διευκρινήσεις από τον όμιλο του κ. Ν. Στασινόπουλου, λόγω του πολυδαίδαλου σχήματος, αφού στην ουσία υπάρχουν 80 εταιρείες και ένας ικανός αριθμός off shore – μετόχων, στη μετοχική διάρθρωση των επιχειρήσεων του ομίλου.

ΧΣ

Facebook Comments