Στο στόχαστρο της κυβέρνησης ο ιδιωτικός τομέας υγείας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας, μας ενημέρωσε ότι όλα βαίνουν καλώς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας, μας ενημέρωσε ότι όλα βαίνουν καλώς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας, μας ενημέρωσε ότι όλα βαίνουν καλώς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Ο κος Τσίπρας υπογράμμισε με έμφαση «Το 2015 η δημόσια υγεία ήταν στα όρια της κατάρρευσης, όχι από αδυναμία απέναντι στις μνημονιακές υποχρεώσεις, ούτε από ανικανότητα ή αδιαφορία… Έγινε συνειδητά και στοχευμένα με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές προκειμένου να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου».
Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν πολλά αυτά, που παρέλειψε να αναφέρει για τον κακό ιδιωτικό τομέα της υγείας στη χώρα, μερικά από τα οποία είναι:
Ότι έχει πιστώσει μόνιμα τον ΕΟΠΥΥ με περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρέχοντας υπηρεσίες προς ασφαλισμένους του οργανισμού, τις οποίες πληρώνεται με κούρεμα (claw back, rebate) μετά από 6-8 μήνες.
Ότι στηρίζει τις δημόσιες δομές υγείας που υπολειτουργούν, γεγονός που μπορεί να το επιβεβαιώσει και η Υπουργός της Κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη, όντας ιδιοκτήτρια διαγνωστικού κέντρου σε μια περιοχή, που ο αξονικός τομογράφος του δημόσιου νοσοκομείου έχει πολύ συχνά βλάβες.
Ότι λειτουργεί όπως ο υπόλοιπος ιδιωτικός τομέας της χώρα στα όρια της φοροδοτικής αντοχής και της οικονομικής εξάντλησης με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, αλλά ταυτόχρονα έχει τη συμβατική και κυρίως ηθική υποχρέωση να καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους – ασθενείς με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κακός ιδιωτικός τομέας της υγείας δε φέρει καμία ευθύνη για μια σειρά από πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τις συνέπειες αυτών στους ασφαλισμένους όπως:
Ότι ο σχεδιάσμός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΤΟΜΥ) με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, προσβλέπει μόνο στα πολιτικά οφέλη της κυβέρνησης από τις προσλήψεις προσωπικού.
Ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις των δημόσιων δομών υγείας, τα οποία διαθέτουν διοικητές που εκτελούν τη βούληση της κυβέρνησης, μειώθηκαν κατά 18% λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
Ότι το 36% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αφορά έξοδα που καλύπτει ο ίδιος ο ασθενής, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο 9,5%, Γαλλία 6,7%, Ιταλία 21,7%).
Ότι οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι οι Έλληνες αναβάλλουν λόγω οικονομικής κρίσης μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, οδοντιατρικές πράξεις ή υποστηρικτική ψυχιατρική φροντίδα.
Ότι υποχώρησε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη εις βάρος των ασθενών, καθώς η συμμετοχή των ασφαλισμένων έχει αυξηθεί σε ορισμένα σκευάσματα ακόμη και 60% με 80% και το 45% των πολιτών πληρώνει με δυσκολία τη συμμετοχή του στα φάρμακα, ενώ το 10% διέκοψε κάποια θεραπεία, γιατί δεν είχε χρήματα να αγοράσει τα φάρμακα.
Το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού για το χώρο της υγείας, αυτό του «κυνηγού» του ιδιωτικού τομέα είναι κενό ουσίας, καθώς εξυπηρετεί μόνο την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης για κάθε τι ιδιωτικό και καλύπτει το έλλειμμα έργου του υπουργείου Υγείας.
Είναι βέβαιο πως το ΕΣΥ για να γίνει βιώσιμο χρειάζεται συνολική ανασυγκρότηση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις προς όφελος του ασθενή, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να επιτευχθεί με αναρτήσεις στο facebook κατά την προσφιλή τακτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Facebook Comments