Μπρινό Λε Μερ: Θα προχωρήσουν οι φοροαπαλλαγές – θα εκπληρωθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις
Στροφή 180 μοιρών κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος επιμένει ότι θα προχωρήσουν οι φοροαπαλλαγές
Στροφή 180 μοιρών κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος επιμένει ότι θα προχωρήσουν οι φοροαπαλλαγές
Στροφή 180 μοιρών κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος επιμένει ότι θα προχωρήσουν οι φοροαπαλλαγές, ώστε να εκπληρωθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Επιπλέον εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, παρότι δεν έχει οριστικοποιηθεί πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν οι μειώσεις φόρων. Κι αυτό θα συμβεί ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται μέτρα για την περικοπή των δαπανών και τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.
Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είχε ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει ένα ή περισσότερα χρόνια η μείωση της φορολογίας επενδύσεων, η μεταρρύθμιση στη φορολογία του πλούτου και η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Αυτές οι αλλαγές μετατίθενται για το 2019 ή και για αργότερα, για να αντισταθμιστεί η απροσδόκητη αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι δηλώσεις Φιλίπ προξένησαν έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ επιχειρηματικών και επενδυτικών κύκλων. Σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στους φόρους στα τσιγάρα και το πετρέλαιο, δόθηκε η εντύπωση ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι η Γαλλία πάντα θα στηρίζεται στην επιβολή υψηλότατων φόρων.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Φρανσουά Ολάντ «κληροδότησε» στη Γαλλία έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ για το 2016. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος, πάντως, υποσχέθηκε ότι ο στόχος του 3% αυτή τη χρονιά θα επιτευχθεί. Ωστόσο, η προώθηση των φορολογικών περικοπών θα οδηγήσει σε μείωση των δημοσίων εσόδων και θα κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια ελέγχου του ελλείμματος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, «μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ε.Ε., αλλά και να περιστείλουμε τους φόρους στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις». Βέβαια, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος μίλησε για αναβολή μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο ενιαίος συντελεστής επενδυτικών εσόδων στο 30%, η μεταρρύθμιση της φορολογίας του πλούτου και η μείωση του φόρου ακινήτων για το 80% όσων είναι συνεπείς και τον πληρώνουν. Επιπλέον, προανήγειλε αύξηση φορολογίας στον καπνό, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 43%. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό δεσμεύθηκε για αύξηση φορολογίας στο πετρέλαιο, όπως αναφέρουν οι Financial Times. «Δεν πρέπει να καθυστερήσει η φορολογική μεταρρύθμιση. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες είχαν τις ελπίδες τους στον κ. Μακρόν», επισημαίνει ο Φρανσουά Λομπάρ, πρόεδρος των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Τurenne Capital. Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος την υλοποίηση φιλικών προς το επιχειρείν πολιτικών, καθώς και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την εργατική νομοθεσία. Μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο για ανώτατο όριο φορολογίας στο 30% για μερίσματα, από το 50% σήμερα, και για μείωση της φορολογίας των εταιρικών κερδών από το 33% στο 25%.
Γαλλογερμανική συνεργασία
Στη δημιουργία γαλλογερμανικού άξονα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Κάνοντας έκκληση στο Βερολίνο για αναθεώρηση της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, τόνισε τα εξής: «Είναι αναγκαίο η Γαλλία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και η Γερμανία να προωθήσει μέτρα στήριξης της εγχώριας ζήτησης, ώστε να ενισχυθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη». Ουσιαστικά, όπως παρατηρούν αναλυτές, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης κάνει λόγο για συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας. Παράλληλα, ο κ. Ντε Γκαλό αναφέρθηκε και στον ρόλο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για την αναθέρμανση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
«Ολοι νομίζω ότι συμφωνούμε πως η νομισματική πολιτική δεν είναι το μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης», προσέθεσε. «Η απόφασή μας στη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά τις θερινές διακοπές θα αφορά τα επόμενα βήματα. Θεωρώ ότι μέχρι τώρα έχουμε ορθώς περιορίσει τις αγορές τίτλων. Ανήκω στους πραγματιστές της ΕΚΤ και πιστεύω ότι εκείνοι θα δώσουν και τον τόνο στη μελλοντική πολιτική της». Οι επισημάνσεις του, σε συνδυασμό και με άλλες ενδείξεις, υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ στοχεύει να αναδιπλωθεί ως προς το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, αλλά με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην περιοριστεί η ρευστότητα στην αγορά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μπενουά Κερέ, επίσης μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως και ο κ. Ντε Γκαλό. «Μειώσαμε τις αγορές τίτλων, χωρίς να κλονιστεί η στήριξη προς την οικονομία», υπογράμμισε. Από τον Απρίλιο, οι μηνιαίες αγορές από τα 80 δισ. ευρώ μειώθηκαν στα 60 δισ. ευρώ.
Facebook Comments