Την προσεχή Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, στις αίθουσες του δικαστηρίου, εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι 1.000 και πλέον εξαπατηθέντες από την υπόθεση της Αστραία, προκειμένου να λάβουν πίσω μέρος των χρημάτων που έχασαν. Να σημειωθεί ότι η Αστραία ΑΕΠΕΥ έκλεισε το 2001, αφού σε ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Αρχές της Κεφαλαιαγοράς διαπιστώθηκαν τεράστια ελλείμματα και σωρεία από εικονικές συναλλαγές.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε κάθειρξη 15 ετών χωρίς αναστολή για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας την πρόεδρο της Αστραία, κ. Κωνσταντίνα Σχίζα. Το δικαστήριο καταδίκασε, επίσης, δίνοντας ωστόσο ανασταλτικό στην έφεση, τα μέλη των ΔΣ Αθανάσιο Βετούλη (οποίος απεβίωσε) σε κάθειρξη 11 ετών, Σπ. Μπισταράκη και Δημοσθένη Ιωάννου σε κάθειρξη 10 ετών, Χριστόδουλο Έλληνα σε κάθειρξη 9 ετών, Φίλιππο Λάρκου σε κάθειρξη 5 ετών. Αντίθετα, έκρινε αθώους τους Ι. Πίτσιλλο και Νεόφυτο Νεοφύτου.

Ο CEO της εισηγμένης εταιρείας Sharelink και πρόεδρος του συνδέσμου των ΚΕΠΕΥ Χριστόδουλος Έλληνας και ο αντιπρόεδρος της Sharelink Φίλιππος Λάρκος εφεσίβαλαν την απόφαση του τριμελούς εφετείου.

Η έφεση της Εισαγγελίας

Έφεση κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου άσκησε η Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Μαρία Μαλλούχου, ζητώντας από το πενταμελές εφετείο την κήρυξη των κκ Έλληνα και Λάρκου ως συναυτουργών στην υπόθεση, αντί απλά συνεργών όπως είχε αποφασίσει το πρωτόδικο δικαστήριο.

Στην έφεση η Αντεισαγγελέας υποστηρίζει ότι:

  • Κατά την επίμαχη περίοδο, δηλαδή το τέλος του 2001, οι κκ Έλληνας και Λάρκος είχαν άμεση πληροφόρηση για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.
  • Βοηθούσαν την κα Σχίζα να πραγματοποιεί τις επίδικες ενέργειες.
  • Ιδιοποιήθηκαν παράνομα μέρος των υπεξαιρεθέντων χρημάτων.
  • Υπεξήρεσαν το ποσό των 750 εκ. δρχ ενώ διενεργείτο έλεγχος από την Επ. Κεφαλαιαγοράς και προτού ανακληθεί η άδεια της Αστραία.
  • Αποδείχθηκε πως οι φερόμενες ως πράξεις της Αστραία στο ΧΑΚ από τη Sharelink Securities Ltd ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν και πως ήταν πλαστές οι παραστάσεις που δόθηκαν για εκτέλεσή τους.

Η Αντεισαγγελέας ζητά από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο όπως αμφότεροι οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι ως συναυτουργοί κακουργηματικής υπεξαιρέσεως. Ζητά, επιπλέον, όπως ο κ. Έλληνας κριθεί ένοχος ως συναυτουργός κακουργηματικής πλαστογραφίας.

Σύμφωνα με την εκκαθάριση το ποσό που έχει επιδικαστεί είναι της τάξεως των 6,12 εκατ συν τους νόμιμους τόκους, ενώ τα θύματα διεκδικούν το ποσό των 10,4 εκατ.

Η Αστραία ΑΕΠΕΥ την εποχή του 1999 υποσχόταν στους επενδυτές μεγάλες αποδόσεις από τη διαχείριση των κεφαλαίων τους.  Είχε συστήσει μάλιστα την Τετρακτύς ΑΕΛΠΕ, εταιρεία καθαρά λήψης και διαβίβασης εντολών και δημιούργησαν γύρω στα δεκαεπτά υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη διαφήμιση ώστε να προσελκύσουν πελάτες -επενδυτές. Προκειμένου να γίνει περισσότερο πιστευτή η “μπίζνα” ιδρύει και την εταιρεία συμμετοχών στο Λουξεμβούργο την Τετρακτύς Worldwide Ιnvestments, όπου και εμφανίζεται να διαχειρίζεται κεφάλαια και στο εξωτερικό.

Το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί ήταν να προσεγγίζει η εταιρία επιφανείς ανθρώπους, κυρίως στην επαρχία (ιδιοκτήτες καφέ και μικρούς επιχειρηματίες) και να τους αναθέτει την τοπική εκπροσώπηση της Αστραία. Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής των επενδυτών ήταν 5 εκατ. δραχμές. Για κάθε πελάτη οι “τοπικοί εκπρόσωποι” λάμβαναν προμήθεια και κάπως έτσι στήθηκε η πυραμίδα. Οι αρχικές αποδόσεις ήταν μεγάλες, αλλά μόνο το 10% των πελατών τις ρευστοποίησε, αφού οι υπόλοιποι προτίμησαν την επανατοποθέτηση προσδοκώντας σε ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις.

Η κομπίνα δούλευε τέλεια, μέχρι στην στιγμή που βγήκε η φήμη ότι η εταιρία κλείνει και έσπευσαν πολλοί επενδυτές να πάρουν τα χρήματά τους και εκεί αποδείχθηκε ότι οι περισσότερες συναλλαγές ήταν εικονικές.

Ένα fund κάνει αίτηση για να πάρει τα χρήματα και με έγκριση του Χρ. Έλληνα, αυτό γίνεται. Μάλιστα τα σηκώνει ο ίδιος, αφού είχε δικαίωμα από το fund να σηκώσει τα χρήματα και αποδείχθηκε και η άμεση σχέση του. Σε κανέναν άλλο που  ζητούσε κάτι ανάλογο εκείνη την εποχή δεν έδιναν χρήματα

Η δικηγόρος Αντωνία Τσίκα, η οποία εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που έχασαν τα χρήματα τους μας εξηγεί αναφορικά με τον Χριστόδουλο Έλληνα: “Εμπαίζουν τους επενδυτές εδώ και πολλά χρόνια. Στα ασφαλιστικά μέτρα όπου είχαμε πετύχει συντηρητική κατάσχεση και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να μην μεταβληθεί η κατάσταση τους είχε έρθει ο ίδιος ο κ. Έλληνας, είχε καταθέσει και μάλιστα με μια τρομακτική αυτοπεποίθηση είχε πει “εάν αποδειχτεί ότι εμείς με οποιοδήποτε τρόπο βλάψαμε τους επενδυτές – πελάτες Αστραία θα τους αποκαταστήσουμε μέχρι τελευταίας κεραίας”. Το ίδιο είχε πει και στο ποινικό δικαστήριο. “Εγώ έχω πει ότι εφόσον εφόσον προκύψει ότι έχω υποχρέωση να αποκαταστήσω είμαι διατεθειμένος να το κάνω και μάλιστα έχω την οικονομική δυνατότητα να το κάνω” έλεγε ο κ. Έλληνας. Μάλιστα το επιβεβαιώνει συνέχεια μέχρι και το 2009.

Το 2010 μπαίνουμε στο Μνημόνιο και αρχίζει σκεπτόμενος κατά τη δική μου εκτίμηση καιροσκοπώντας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να πει “εγώ σαν επιχειρηματίας λόγω της οικονομικής κατάστασης όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά σε όλη την Ευρώπη δεν έχω πλέον χρήματα” και αρχίζει και εμφανίζει πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα λέγοντας “δεν ξέρω εάν μπορώ να σας καλύψω και μέχρι ποιου ποσού”.

Ωστόσο η συνήγορος των θυμάτων της απάτης εκφράζει φόβους, ότι ενδεχομένως να προσπαθήσει ο Χρ. Έλληνας να πάρει και άλλη αναβολή, την 5η στην σειρά.

Facebook Comments