Από τη στιγμή που οι ξένοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs, στελέχη της οποίας βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για επαφές με εισηγμένες και η JP Morgan, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα για επαφές με την κυβέρνηση και εισηγμένες εταιρείες, θεωρούν ότι το θέμα διευθέτησης του Ελληνικού χρέους, έχει πάρει το δρόμο του, οι επενδυτές βλέπουν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον να δημιουργείται στη χώρα μας.

Μία μέρα μετά τις Γερμανικές εκλογές κι ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, οι αναλυτές επισημαίνουν, ότι το σενάριο για την τακτοποίηση της μεγάλης Ευρωπαϊκής εκκρεμότητας, αυτής του να εξυπηρετείται το Ελληνικό χρέος βρίσκεται προ των πυλών. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, δήλωσε νωρίτερα ότι το χρέος της Ελλάδας παραμένει σταθερό, ενώ είναι πολύ σημαντική εξέλιξη ότι από το πρώτο κιόλας ραντεβού του κ. Ι. Στουρνάρα με την τρόικα, πιστοποιήθηκε πως και η ύφεση ανακόπτεται και πως πρωτογενές πλεόνασμα θα βγάλει η χώρα μας τέλος του 2013, παρά το όποιο κοινωνικό κόστος.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές κάνουν «φόκους» στους Ελληνικούς τίτλους, με την Goldman Sachs να επισημαίνει ακόμα, πως αξίζουν προσοχής και τα Ελληνικά ομόλογα.

Οι συναλλαγές ωστόσο, παραμένουν υποτονικές, διαμορφούμενες την Δευτέρα στα 46,6 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη, που, ενώ ενδοσυνεδριακά έκανε πράξεις κάτω από τις 980 μον., έκλεισε τελικά με κέρδη 0,64%, στις 990,32 μον. Και με την επιστροφή στο χιλιάρικο ορατή.

Την παράσταση έκλεψε ο ΟΤΕ, αφενός λόγω του Γερμανικού management, αφετέρου λόγω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που αυτή τη φορά θα αφορά τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενους. Εντολές αγορών και στην ΕΥΔΑΠ, που έκλεισε με άνοδο 2,25%, στα 8,18 ευρώ μετά την εντολή της τρόικα για αποπληρωμή των οφειλών μέχρι τέλος της εβδομάδας! Κέρδη 1,90% για τη Βιοχάλκο, η οποία όπως όλα δείχνουν θα έχει παράλληλη διαπραγμάτευση σε Χ.Α. και Euronext. Εντολές αγορών και κέρδη1,87% για τον ΟΠΑΠ, στα 8,17 ευρώ, με την Emma Delta να ακολουθεί μία ιδιωτική διαδικασία κάλυψης του ομολογιακού, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Κέρδη και πάλι στα ΕΛΠΕ, την Jumbo, τα Folli Follie και τα ΣΩΛΚ. Ελεγχόμενες απώλειες σε ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο, αλλά και Motor Oil.


Goldman Sachs

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια βελτίωσης, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση, όμως η εικόνα της αγοράς ομολόγων της χώρας δεν το αντικατοπτρίζει αυτό, εν μέρει λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου πολιτικής αστάθειας.

Το 2013 αποτελεί το πέμπτο έτος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, με την σοβαρότατη οικονομική κρίση  που χτύπησε τη χώρα, να αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίπονη, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό της τομέα. Οι δημοσιονομικές πολιτικές του 2008 και του 2009 διεύρυναν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς να στηρίζουν σχεδόν καθόλου το ΑΕΠ της χώρας.

Το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που χρειάστηκε να υποστεί η Ελλάδα και οι προσαρμογές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και γενικότερα η ταχύτητα της προσαρμογής που απαίτησαν τα πακέτα διάσωσης της χώρας, οδήγησαν σε κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, σε πολιτική αστάθεια, σε συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ από το β τρίμηνο του 2008 μέχρι σήμερα, της τάξης του 23% και εκτόξευση της ανεργίας στο 27,5%.

Ωστόσο, όπως τονίζει η GS, την ίδια περίοδο, η οικονομία της Ελλάδας έκανε επίσης σημαντική πρόοδο. Το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε από την κορυφή των 7,5 δισ. ευρώ το μήνα το 2008, σε σχεδόν μηδενικό αυτή τη στιγμή. Μέρος αυτής της προσαρμογής είναι κυκλικό αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι που είναι δομικό. Επίσης, παρά την πολύ αδύναμη ανάπτυξη, η πορεία του προϋπολογισμού της χώρας ήταν εντός των απαιτήσεων της τρόικας μέχρι στιγμής στο τρέχον έτος. Χάρη κυρίως στις βαθιές περικοπές δαπανών, η Ελλάδα πλησιάζει σταδιακά τον στόχο εξισορρόπησης του προϋπολογισμού και αυτό θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της ανάπτυξης μόλις μετριαστεί η δημοσιονομική προσαρμογή, το 2014.

Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, η μείωση των κινδύνων πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις για την Ελλάδα και η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου θα βελτιώσει τη ρευστότητα.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομλόλγα, η Goldman Sachs θεωρεί ότι δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση της οικονομίας. Και η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διεθνώς, έχει επίσης επηρεάσει τις ελληνικές αποδόσεις, αυτή όμως η διεθνής τάση τροφοδοτείται από τις προσδοκίες επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι  που βοηθά τις ελληνικές εξαγωγές. Έτσι,όπως καταλήγει, βλέπει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης των ελληνικών αποδόσεων.

ΧΣ

Facebook Comments