Υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε η έκδοση του ομολογιακού δανείου της Emma Delta, ύψους 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταβληθεί στο Δημόσιο το τίμημα για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ. Κίνηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου.

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι η κοινοπραξία, που λέγεται ότι εξέδωσε το ομολογιακό με αντίκρισμα μετοχές του ΟΠΑΠ, δανείστηκε με μέσο κόστος πάνω από 9%. 

Λέγεται μάλιστα, ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε στο Λονδίνο και αφορούσε πολύ στενό κύκλο επενδυτών, ενώ διοργανωτής ήταν ο οίκος Jefferies, γνωστός από τις αναλύσεις και τις τοποθετήσεις του κατά το παρελθόν για την Ελλάδα και την εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό χθες ότι η ΔΕΗ κατάφερε να εξασφαλίσει μέσω ομολογιακού, 739 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια και μέσο κόστος δανεισμού, ίσως το πιο ελκυστικό από την αρχή του χρόνου για εισηγμένη, κοντά στο 5%.

Οι αγορές φαίνεται ότι ανοίγουν σιγά – σιγά για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, έστω κι αν τα επιτόκια είναι αρκετά τσιμπημένα, πάνω από 7% για μια σειρά επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ, η Ιντραλότ κ.ά., ενώ κάποιες άλλες, όπως η Coca Cola και η Βιοχάλκο ανοίγουν τα φτερά τους για το εξωτερικό, με αλλαγή έδρας προεκιμένου να πετύχουν ακόμα πιο φθηνό δανεισμό και χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, με αποκορύφωμα το ομολογιακό της Coca Cola και με επιτόκιο μόλις 2,8%.

ΧΣ

Facebook Comments