Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,60%, στις 1.016 μονάδες και με τις συναλλαγές στα 62,4 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον περιεστράφη γύρω από μετοχές που οι ξένοι έχουν πιλέξει τον τελευταίο χρόνο.

Κέρδη 7% για τον Τιτάνα, μία μετοχή που έχει συνδεθεί με την οικονομική ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Ελλάδα, κλείνοντας στα 18,50 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά σε κλείσιμο.

Υψηλά έτους στο κλείσιμο και για τον ΟΤΕ, στα 7,95 ευρώ, ενόψει του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου, κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά τα μεγέθη του την ερχόμενη χρονιά. Κέρδη άνω του 4% για την Πειραιώς, την Ιντραλότ και την Eurobank Properties, με την Fairfax να συνεχίζει τις αγορές.

Εντολές αγορών βγήκαν ακόμα στην Ελλάκτωρ και τη ΔΕΗ, με την τελευταία να ενισχύεται εξαιτίας της ευχέρειάς της να αναχρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξης του 5%. Λίγο πριν από τα 5 ευρώ έκλεισε ο Μυτιληναίος και στα 12 ευρώ η ΜΕΤΚΑ, με τους ξένους επενδυτές να έχουν ανεβάσει την τιμή στόχο και για τις δύο μετοχές εξαιτίας των υγιών οικονομικών μεγεθών και της έντονης δραστηριοποίησης, ειδικά της ΜΕΤΚΑ στο εξωτερικό. Κέρδη άνω του 3% για την Alpha και άνω του 1,55 για την Εθνική, στα 0,579 ευρώ και 3,04 ευρώ αντίστοιχα.

Ως  προς τις αποτιμήσεις, οι αναλυτές τονίζουν ότι αυτές σε μεγάλο βαθμό έχουν καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο, αφού ενσωματώνουν κέρδη, ακόμα και οι ζημιογόνες, για τα επόμενα… πέντε χρόνια. Οπότε, η αντίδραση στο Χ.Α. οφείλεται κυρίως στα στοιχεία που ανακοινώνονται και έχουν να κάνουν με την πορεία της οικονομίας.

Μετά από διόρθωση περίπου 4 με 5% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις και αποχώρηση των 1.000 μονάδων, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, επανέκαμψε δυναμικά την Τρίτη. Κινητήριος μοχλός ανόδου ήταν η ανακοίνωση του οίκου FTSE που διατηρεί το Χ.Α. στις ώριμες αγορές, έστω και υπό παρακολούθηση και με την επισήμανση περί πιθανής μετακίνησης στις αναδυόμενες. Όπως είναι γνωστό, μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. από την Morgan Stanley στις αναδυόμενες αγορές, στην αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερο επιθετικά funds, που έχουν βραχυπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική.

Οι ξένοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. είναι κυρίως hedge funds, που δεν παρακολουθούν τόσο τις αποτιμήσεις, όσο το πλαίσιο στο οποίο επενδύσουν, δηλαδή αν η οικονομία είναι ασφαλής κι αυτό προς το παρόν η Ελλάδα το εξασφαλίζει αφού ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί.

Οι ξένοι επενδυτές έλκονται κυρίως από το σενάριο ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, καθοδηγούμενοι από τα μακρο/οικονομικά μεγέθη, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, αφού η ύφεση μικραίνει σε επίπεδα κάτω του 4% και η χώρα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα συνεχόμενους μήνες.

Επιπρόσθετα, η σταθεροποίηση στο οικονομικό περιβάλλον θα έρθει όταν θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τακτοποίηση του Ελληνικού χρέους, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο κι εφόσον η χώρα συνεχίζει να προωθεί με σθένος τις διαρθρωτικές αλλαγές.

ΧΣ

Facebook Comments