Η τελευταία αποτυχημένη απόπειρα του χρυσού να αντιδράσει ανοδικά μετά τις δηλώσεις Μπερνάνκε την περασμένη Τετάρτη έχουν κάνει μεγάλα ονόματα του χώρου να δώσουν συστάσεις πώλησης για το γνωστό πολύτιμο μέταλλο.

Ας ξεκινήσουμε από την Citigroup: Οι αναλυτές της Citi βλέπουν το χρυσό να οδηγείται προς τα $1.250 μέχρι το τέλος του έτους. Οι υψηλότεροι όγκοι των πωλήσεων σε παράγωγα, οι βελτιώσεις στην παγκόσμια οικονομική εικόνα και οι ανησυχίες για το Taper, βαραίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Morgan Stanley: Και οι αναλυτές της MS λένε περίπου τα ίδια πράγματα με την Citi. Αναφέρουν ότι το taper απλά καθυστέρησε αλλά ουσιαστικά είναι αναπόφευκτο και ότι οι αγορές από Κίνα θα μειωθούν λόγω των σημαντικών αποθεμάτων που έχουν συγκεντρωθεί. Εκτιμούν επίσης ότι οι αγορές -λόγω του επερχόμενου Ντιβάλι- από την Ινδία θα μειωθούν σημαντικά λόγω του νέου φόρου εισαγωγών 10%.

Κάπου εδώ θα προσθέσουμε και την αρνητική εικόνα που έχει για τον χρυσό ο γνωστός οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί που θεωρεί πως το ευρύτερο ράλι στα εμπορεύματα είναι στο τέλος. Βλέπει ισχυρό το USD και υψηλότερα τα επιτόκια, στοιχεία που θα επιβαρύνουν την εικόνα του πολύτιμου μετάλλου.

Facebook Comments