Με συμφωνία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Μιλάνο η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας Telecom Italia, πέρασε στα χέρια της ισπανικής Telefonica.

Ο κολοσσός τηλεπικοινωνιών της Ιβηρικής, στην διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της εξασφάλισε το 66% των μετοχών της εταιρίας που ελέγχειτην Telecom Italia. Ποσοστό που στο μέλλον πρόκειται να φτάσει το 70%.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι με την συμφωνία αυτή η χώρα δεν διαθέτει πλέον εταιρία που να έχει παραμένει σε χέρια ιταλών επιχειρηματιών στον στρατηγικής σημασίας τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η δημόσια τηλεόραση RAI τονίζει επίσης ότι τόσο η Telecom Italia όσο και η Telefonica δραστηριοποιούνται στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και ιδίως της Βραζιλίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επίκειται συρρίκνωση της ιταλικής εταιρίας.

Παρά τις διαδοχικές πωλήσεις, τέσσερις σε διάστημα δεκατεσσάρων ετών τα χρέη της Telecom Italia συνεχίζουν να αυξάνονται και τα συνδικάτα, εκφράζουν τώρα σοβαρούς φόβους για μεγάλο επικείμενο κύμα απολύσεων. Δεδομένου μάλιστα ότι ο ισπανός αγοραστής σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία αντιμετωπίζει, επίσης με την σειρά του μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

«Το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα καταφέρει να εγγυηθεί την αναγκαία σταθερότητα και ανεξαρτησία», κάνει γνωστό, από την μεριά της, η Telefonica.

«Η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει από κοντά την όλη διαδικασία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση και ότι νέα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα», δηλώνει, τέλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Facebook Comments