Τα φορολογικά έσοδα της Πορτογαλίας αυξήθηκαν κατά 6% και πλέον τους πρώτους οκτώ μήνες του 2013, με αποτέλεσμα το δημόσιο έλλειμμα να μείνει εντός των ορίων που είχαν τεθεί βάσει του μνημονίου δανεισμού της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αν και αυξήθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στη Λισαβόνα.

“Η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους πρώτους οκτώ μήνες (σ.σ. του 2013) είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους που είχαν τεθεί για το έτος και εντός του ορίου ασφαλείας για να τηρηθεί ο τριμηνιαίος στόχος του προγράμματος προσαρμογής για τον Σεπτέμβριο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έλλειμμα του δημοσίου τομέα που αποτελούσε έναν από τους δείκτες του προγράμματος δανεισμού αυξήθηκε σε περίπου 4,8 δισεκ. ευρώ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο, από 4,0 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, αλλά μειώθηκε από τα 5,2 δισεκ. ευρώ της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Σύμφωνα με το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών, εξαιρουμένων των εφάπαξ μεταβιβάσεων, όπως αυτή των κεφαλαίων από το ασφαλιστικό ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων στα κρατικά ταμεία, που συνέβαλε να μειωθεί το έλλειμμα το 2012, το πρωτογενές κρατικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 550 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Η Λισαβόνα έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας στο 5,5% του ΑΕΠ της φέτος από 6,4% το 2012 και κατόπιν στο 4% το 2014.

Τα καθαρά φορολογικά έσοδα του πορτογαλικού κράτους αυξήθηκαν κατά 6,3%, μεταξύ άλλων από την αύξηση κατά 30% του φόρου εισοδήματος. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η αύξηση αυτή υπερέβη τις προβλέψεις του.

Οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 5,5% την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της αύξησης των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ιδίως ανεργίας.

Facebook Comments