Η αμφισβήτηση που δέχεται το ευρώ μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, επαναβεβαιώνει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο δολάριο, που αποτελεί το κύριο ναυτιλιακό νόμισμα, σύμφωνα με πηγές της Ακτής Μιαούλη.

Για τους εφοπλιστές, η κρίση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι σε δραστηριότητες ρίσκου, όπως οι ναυτιλιακές, το ασφαλές καταφύγιο του νομίσματος είναι απαραίτητο εργαλείο για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία παρουσίας στην Ασία, όπου το δολάριο κυριαρχεί, αλλά και μεταφέρεται το οικονομικό κέντρο του κόσμου. Πολλές Ελληνικές ναυτιλιακές από το Λονδίνο και τον Πειραιά έχουν τα τελευταία χρόνια ανοίξει γραφεία στη Λεμεσό, λόγω των εξελίξεων σε Αθήνα και Λονδίνο.

Τώρα αναμένουν τις αποφάσεις της Κυπριακής Βουλής για να εκτιμήσουν τα δεδομένα ώστε να δουν πού θα κινηθούν, με τη Σιγκαπούρη να αποτελεί το φαβορί και δευτερευόντως τον Πειραιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ναυτιλιακών στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση η κρίση στην Κύπρο δεν επηρεάζει κομβικά τη ελληνική ναυτιλία, καθώς οι περισσότερες εταιρίες είχαν μεταφέρει ορισμένα τμήματα operation – λειτουργίας, κι όχι δραστηριότητες χρηματοοικονομικές στο νησί, αφού αντλούν, χρηματοδότηση από διεθνή ιδρύματα. Επίσης οι Κυπριακές τράπεζες είχαν μικρό τμήμα ναυτιλιακών χορηγήσεων σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με άλλες.
Ωστόσο πολλοί οι Κύπριοι και οι Έλληνες εφοπλιστές και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες και στα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το επίπεδο του κουρέματος. 

O Steven Englander, οικονομολόγος της Citi, εκτιμώντας το «τέλος του παιχνιδιού» για την Κύπρο, σημειώνει πως οι επιλογές δεν είναι πολλές: Ένα πλήρες πακέτο διάσωσης είναι πολιτικά αδύνατο λόγω της γερμανικής πολιτικής. Επίσης, το κόστος της εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλό. Παράλληλα, υπάρχει κίνδυνος για άλλες περιφερειακές τράπεζες λόγω του «προηγούμενου» που δημιουργείται από την Κύπρο. Και φυσικά η Κύπρος θέλει να κρατήσει τους ξένους καταθέτες. Δύο τα σενάρια…

Τί θα συμβεί λοιπόν;


Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η «λύση» για την Κύπρο, πιθανώς να περιέχει ένα μείγμα εκτός -της-ευρωζώνης- χρημάτων, την υποκατάσταση της υπόσχεσης της λιτότητας με μία άμεση εισφορά σε μετρητά, με τη διατήρηση των μεγάλων ξένων καταθετών και την εξάλειψη της εισφοράς για τις μικρές καταθέσεις, να φαίνεται να είναι το καυτό σημείο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Anatoli Annenkov, υπάρχουν δύο σενάρια για την Κύπρο.

1) Η Κύπρος βρίσκει εναλλακτικά μέτρα για την άντληση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, είτε μέσω υψηλότερου κουρέματος για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και ένα χαμηλότερο σε μικρότερες καταθέσεις (ή και καθόλου). Ωστόσο, αυτές οι επιλογές φαίνεται ότι έχουν απορριφθεί, καθώς θα βλάψουν την θέση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Έτσι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως αποθέματα φυσικού αερίου ή τράπεζες), πιθανόν σε ρωσικά συμφέροντα, ή να βρουν άλλους πιστωτές.


2) Το Eurogroup δείχνει ευελιξία και αποδέχεται ότι το επίπεδο του χρέους στην Κύπρο πρέπει να ανέλθει στο 120% του ΑΕΠ, παρόμοιο με αυτό που είχε συμφωνηθεί για την ελληνική διάσωση, πιθανώς με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρότερων όρων (μεγαλύτερη εποπτεία των τραπεζών και αναδιάρθρωση, χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων) .

Ανάλογα με τη δομή της εν λόγω συμφωνίας και των επιτοκίων, αυτό θα μπορούσε να μειώσει το ποσό που η Κύπρος θα πρέπει να αντλήσει, κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ θα πρέπει ακόμη να βρεθούν, είτε από εισφορά στους καταθέτες (για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ), από το bail-in των ομολογιούχων, άλλους επενδυτές, ή την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Facebook Comments