Moνόδρομος είναι η ψήφιση τελικά της εισφοράς στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, όπως εκτιμούν η HSBC και η Barclays, ενώ η Danske δίνει 75% πιθανότητα για ένα deal με την Ρωσία πριν το τέλος του Σαββατοκύριακου.

Aναπόφευκτη θα είναι τελικά η φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, τονίζει η Janet Henry, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Holdings. Αν και το σχετικό νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο, η Κύπρος είναι και πάλι πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσει να βρει το «άπιαστο» ποσό των 5,8 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την πολυαναμενόμενη οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη, επισημαίνει η Henry.

Ο κίνδυνος μη-συμφωνίας έχει αυξηθεί αλλά τελικά ο φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις είναι αναπόφευκτος και θα επιβληθεί κυρίως στις καταθέσεις πάνω από τα 100.000 ευρώ. Η HSBC ωστόσο σημειώνει πως μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία ή δύο ημέρες πριν το κοινοβούλιο συμφωνήσει σε αυτό. Ο Πρόεδρος πιθανότατα πρώτα θα εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές , οι κυριότερες από τις οποίες είναι είτε περισσότερη βοήθεια από την Ευρώπη ή περισσότερη βοήθεια από τη Ρωσία, καταλήγει η οικονομολόγος.

Η Κύπρος δεν έχει πραγματικά σχέδιο Β ή σχέδιο Γ και αναμένεται περαιτέρω καθοδική πορεία στο ευρώ, όπως επισημαίνει η Barclays.

Οι αγορές παραμένουν επικεντρωμένες στην εξέλιξη της κατάστασης στην Κύπρο, καθώς το κοινοβούλιό της απέρριψε την εισφορά των τραπεζικών καταθέσεων και η Barclays Capital εκτιμά ότι, παρά τις πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με το ότι η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται για άλλα σχέδια για να αποφύγει την πτώχευση, δεν υπάρχει πραγματικά βιώσιμη εναλλακτική λύση από αυτήν που έθεσε στο τραπέζι το Eurogroup.

Όσο περισσότερα τα αρνητικά και δυνητικά αποσταθεροποιητικά πρωτοσέλιδα για την προτεινόμενη εισφορά των κυπριακών τραπεζικών καταθέσεων, τόσο περισσότερο η ζώνη του ευρώ θα τίθεται σε μια δυνητικά πολύ εύθραυστη κατάσταση. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, το προτεινόμενο από το Eurogroup σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την Λευκωσία και μάλιστα σχετικά σύντομα και η μετάδοση έτσι θα παραμείνει περιορισμένη, όπως επισημαίνει Barclays.

Σε ότι αφορά το ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει υπό πίεση πωλήσεων, όσο υπάρχει αβεβαιότητα για την τύχη της διάσωσης, καθώς και για τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, τονίζει η Barclays.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε χαμηλότερο επίπεδο στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω των χρηματοδοτικών πιέσεων στις αγορές χρήματος και ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής αδυναμίας», προσθέτει η Barclays.

Η Danske από την πλευρά της, βλέπει 75% πιθανότητα η Κύπρος να πετύχει ένα ρωσικό deal διάσωσης αυτή την εβδομάδα. Όπως επισημαίνει, είναι θετικό το γεγονός ότι η εισφορά για τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ, απορρίφθηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο καθώς θα ήταν μια λάθος πολιτική.

Μια συμφωνία με τη Ρωσία φαίνεται τώρα να είναι η πιο πιθανή έκβαση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πώληση των δικαιωμάτων για τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Gazprom. (75% πιθανότητα)

Από πολιτική άποψη, αυτό θα ήταν μια σημαντική αναμέτρηση για την ΕΕ, αλλά από τη σκοπιά της αγοράς, η λύση αυτή είναι καλή.

Η ΕΕ επίσης μπορεί να είναι πρόθυμη να βελτιώσει τους όρους του πακέτου διάσωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η πώλησης στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία. (20% πιθανότητα)

Όπως εκτιμά η Danske, μια συμφωνία είναι πιθανό να βρεθεί πριν από το τέλος του Σαββατοκύριακου. Αν η Κύπρος δεν έρθει σε συμφωνία με τη Ρωσία και / ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα σενάριο στο οποίο η Danske δίνει 5% πιθανότητα, η κρίση χρέους θα ενταθεί επικίνδυνα.
 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments