Ανησυχία στη ΔΕΗ αλλά και σε ολόκληρη την αγορά ηλεκτρισμού προκαλεί η αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που στους οικιακούς καταναλωτές, μάλιστα, τρέχουν με ρυθμό 10%.

Σε αντίθεση με το πρώτο πεντάμηνο του έτους, που οι ανεξόφλητες οφειλές είχαν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ, το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου παρατηρήθηκε αύξηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο 1,3 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει εκ νέου οικονομική ασφυξία στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καθυστερεί την καταβολή οφειλών της προς τον λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ και τον διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ.

Ετσι, ενώ μέχρι τον Ιούλιο οι οφειλές της ΔΕΗ περιορίζονταν στα 140 εκατ. ευρώ, στα τέλη Αυγούστου έφτασαν στα 240 εκατ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ δεν έχει καταβάλει ούτε τις οφειλές της στην ημερήσια αγορά (ΗΕΠ). Το πρόβλημα ρευστότητας διαχέεται σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρισμού, αφού ο ΑΔΜΗΕ άρχισε να χρωστάει και πάλι στους ηλεκτροπαραγωγούς και να καταλήγει όπως πάντα στη ΔΕΠΑ, την οποία οι ηλεκτροπαραγωγοί αδυνατούν με τη σειρά τους να αποπληρώσουν. Τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και την αγορά ηλεκτρισμού συνολικά ανησυχεί η δυναμική του ρυθμού αύξησης ανεξόφλητων οφειλών.

Facebook Comments