Σε στενό εύρος διακύμανσης κινείται σήμερα ο χρυσός, διατηρώντας τα χθεσινά του κέρδη της τάξης του 1% περίπου, καθώς η αργία στην αγορά της Κίνας την επόμενη εβδομάδα και οι συζητήσεις για το όριο του χρέους των ΗΠΑ διατηρούν την επιφυλακτικότητα στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου.

Το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει άμεσα να βρει λύση στο ζήτημα του ορίου χρηματοδότησης της αμερικάνικης κυβέρνησης, καθώς μία αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας θα στείλει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε default.

Ο υπουργός των Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew δήλωσε πως στις 17 Οκτωβρίου εξαντλείται η δανειακή δυνατότητα της αμερικάνικης κυβέρνησης, με 30 δισ. δολάρια μόνο να παραμένουν διαθέσιμα.

Ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, σκαρφάλωσε στο ρεκόρ των 1.920 δολαρίων η ουγγιά τον Σεπτέμβριο του 2011, εν μέρει λόγω των φόβων γύρω από την πρώτη κρίση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, η οποία βρήκε λύση την τελευταία στιγμή.

Η τιμή spot του χρυσού διαμορφώνεται στα 1.330,75 δολάρια η ουγγιά, υποχωρώντας 0,2%, μετά τα κέρδη της τάξης του 0,8% στη χθεσινή συνεδρίαση. Κατά 0,07% υποχωρεί το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το ασήμι, ενώ 0,76% υψηλότερα κινείται το συμβόλαιο του χαλκού.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η δημοσιονομική κρίση που έχει αρχίσει και χτυπά τις ΗΠΑ στηρίζει το πολύτιμο μέταλλο. Ωστόσο, η τιμή του δεν αναμένεται να βρει κατεύθυνση όσο η αγορά παραμένει αβέβαιη για το τί μέλλει γενέσθαι με τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ και όσο τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να είναι μικτά.

Facebook Comments