O Ιούλιος που κλόνισε το αίσθημα ασφάλειας
Η Γαλλία γιόρταζε την εθνική της γιορτή στις 14 Ιουλίου
Η Γαλλία γιόρταζε την εθνική της γιορτή στις 14 Ιουλίου
Η Γαλλία γιόρταζε την εθνική της γιορτή στις 14 Ιουλίου, όταν ένας νεαρός Τυνήσιος οδήγησε με ταχύτητα ένα βάρους 19 τόνων φορτηγό πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος στον παραλιακό πεζόδρομο της Νίκαιας. Στη φονική πορεία των δύο χιλιομέτρων σκότωσε 86 αθώους ανθρώπους. Η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, από την οποία συμπληρώνεται αύριο ένας χρόνος, επανέφερε στη συλλογική μνήμη τις νωπές ακόμη εικόνες των τρομοκρατικών επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι με 130 νεκρούς.
Λίγες ημέρες μετά τα τραγικά γεγονότα της Νίκαιας, στις 18 Ιουλίου, ένας 17χρονος επιτέθηκε με τσεκούρι και μαχαίρι σε επιβάτες τοπικού τρένου κοντά στο Βύρτσμπουργκ της Βαυαρίας, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε αργότερα ο δράστης, που είχε εισέλθει στη Γερμανία ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, έλεγε ότι ήταν μαχητής της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Η Βαυαρία ζει ημέρες τρόμου»
Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Ιουλίου, ξαφνικά σήμανε συναγερμός σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του Μονάχου, όταν ένας 18χρονος μαθητής άρχισε να πυροβολεί σκοτώνοντας 9 ανθρώπους έως ότου τελικά αυτοκτονήσε. Οι έρευνες έδειξαν ότι έδρασε με πρότυπο τον Άντερς Μπρέιβικ, τον ακροδεξιό μακελάρη της Νορβηγίας που είχε σκοτώσει πέντε χρόνια νωρίτερα 77 άτομα στη χώρα του. Στη μεταπολεμική ιστορία του Μονάχου η πόλη δεν είχε τεθεί σε παρόμοια κατάσταση συναγερμού.
Στις 24 Ιουλίου σε ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ της Βαυαρίας ένας 27χρονος Σύρος τινάχθηκε στον αέρα με μια βόμβα στο σακίδιό του τραυματίζοντας 15 άτομα.
«Η Βαυαρία ζει ημέρες τρόμου», είχε σχολιάσει τότε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ. Εκείνες οι ημέρες ωστόσο δεν σημάδεψαν μόνο τη Βαυαρία αλλά ολόκληρη τη Γερμανία. Από τη μία εξαιτίας των κοντινών χρονικά, αλλεπάλληλων πράξεων βίας. Η πυκνότητα ήταν τέτοια ώστε πολλοί άνθρωποι έπαψαν πια να ακούν και διαβάζουν τακτικά ειδήσεις, οι οποίες αναφέρονταν διαρκώς σε επιθέσεις. Μια πρόσθετη αιτία ήταν ότι η ισλαμιστική τρομοκρατία έκανε αισθητή την παρουσία της και στην επαρχία. Οι Γερμανοί πολίτες αισθάνονταν μέχρι τότε βέβαιοι ότι αν συνέβαινε κάποια επίθεση με τέτοιου τύπου κίνητρα, θα γινόταν μόνο σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας ίσχυε ακόμη περισσότερο για την περίπτωση του Μονάχου. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του αγγλικού Guardian τον Ιούλιο του 2016: «Οι άνθρωποι στο Μόναχο φοβούνται περισσότερο μήπως τους πιάσει η αστυνομία να περνούν με κόκκινο με το ποδήλατό τους. Το Μόναχο είναι η πρωτεύουσα του ‘Εδώ δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο».
Τελικά τον περσινό Ιούλιο η Γερμανία αναγκάστηκε να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να πληγεί από την ισλαμιστική τρομοκρατία, ακριβώς όπως η Γαλλία και Βέλγιο. Πέρσι κατέστη σαφές ότι η απόλυτη ασφάλεια δεν είναι εφικτή ακόμη κι αν αποφύγει κανείς ορισμένα ταξίδια ή μετακινήσεις. Αυτή ήταν μια δύσκολη συνειδητοποίηση για τους πολίτες της Γερμανίας, η οποία κλόνισε το συλλογικό αίσθημα ασφάλειας στη χώρα.
Το αίσθημα ασφάλειας δέχθηκε πλήγμα
Η γενικευμένη αβεβαιότητα που προκλήθηκε οδήγησε ορισμένους πολιτικούς σε βεβιασμένες δηλώσεις και ενέργειες στην προσπάθειά τους να βρουν απαντήσεις. Υπήρξε μάλιστα και μια σύντομη δημόσια συζήτηση σχετικά με το αν έπρεπε οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να είναι σε θέση να επεμβαίνουν και στο εσωτερικό. Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν είχε θέσει σε ετοιμότητα μετά το φονικό αμόκ του Μονάχου 100 στρατιώτες, με την αστυνομία να κάνει αρχικά λόγο για «επείγουσα κατάσταση τρομοκρατίας». Επιπλέον πολλοί επιχείρησαν να συνδέσουν τις πράξεις βίας με τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία. Λαϊκιστές και ακροδεξιοί έκαναν τα πάντα προκειμένου να ενισχύσουν αυτήν την εντύπωση.
Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές της μετά τα γεγονότα του Μονάχου, στην προσπάθειά της να εμφυσήσει αισιοδοξία στους πολίτες. Από το Βερολίνο παραδέχθηκε ότι η διαχείριση του προσφυγικού είναι δύσκολη υπόθεση, ωστόσο επανέλαβε τη γνωστή της φράση, «θα τα καταφέρουμε».
Έναν χρόνο μετά τα γεγονότα του Ιουλίου 2016 είναι σαφές ότι, παρά την αναστάτωση, η Γερμανία δεν έχασε την ψυχραιμία της. Σίγουρα το αίσθημα ασφάλειας δέχθηκε πλήγμα. Ένας στους δύο νιώθει σήμερα λιγότερο ασφαλής, έδειξε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov στη Γερμανία. Τέσσερις στους πέντε μάλιστα (84%) εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάποια ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση στη χώρα τους επόμενους 12 μήνες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (56%) θεωρούν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να ζουν στη Γερμανία με το στοιχείο των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Facebook Comments