Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν στην κατασκευή γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους, όπως αποκάλυψαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη στη γαλλική πρωτεύουσα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε θετική στη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης

«Ήδη το 2012 είχα προτείνει έναν μικρό κοινό προϋπολογισμό που τελικά απέτυχε παταγωδώς. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα, βλέποντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών επαναφέρουν την ιδέα» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, με τον κ. Μακρόν από την πλευρά του να κάνει λόγο για «απόλυτη ανάγκη επανίδρυσης της Ευρώπης, όχι μόνο στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, αλλά ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα».

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στη συμφωνία τους για την από κοινού κατασκευή ενός μαχητικού γαλλογερμανικού αεροπλάνου , με τον κ. Μακρόν χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «βαθιά επανάσταση».

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι πρόκειται για νέας γενιάς αεροσκάφος, διαφορετικό από τα υπάρχοντα, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στους δύο στρατούς για την κατασκευή και πώληση του αεροπλάνου, με τον καθένα πάντως να διατηρεί τον δικό του τρόπο λειτουργίας.

 

 

Facebook Comments