Η Νίκαια ένα χρόνο μετά την επίθεση
Σε βαρύ και όχι όπως άλλοτε εορταστικό κλίμα θα δοθεί συναυλία για τη φετινή εθνική επέτειο της Γαλλίας στη Νίκαια
Σε βαρύ και όχι όπως άλλοτε εορταστικό κλίμα θα δοθεί συναυλία για τη φετινή εθνική επέτειο της Γαλλίας στη Νίκαια
Σε βαρύ και όχι όπως άλλοτε εορταστικό κλίμα θα δοθεί συναυλία για τη φετινή εθνική επέτειο της Γαλλίας στη Νίκαια αφού πριν από ένα χρόνο στην ίδια εκδήλωση σημειώθηκε τρομοκρατικό χτύπημα με ισλαμιστικά κίνητρα. Στις 14 Ιουλίου του 2016 ο Μοχάμεντ Λ. Μπουλέλ οδήγησε ένα φορτηγό μέσα στο πλήθος, το οποίο βρισκόταν συγκεντρωμένο στην παραλιακή οδό της Νίκαιας. Η επίθεση διήρκησε μόλις λίγα λεπτά αλλά κόστισε τη ζωή 86 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η σωρός του δράστη μεταφέρθηκε από Γάλλους ιατροδικαστές στην Τύνιδα, τόπο γέννησής του, για να ενταφιαστεί. Οι αρχές δεν έδωσαν κάποια εξήγηση για την καθυστέρηση, ωστόσο διαψεύστηκαν οι φήμες που ήθελαν τον δράστη να είχε ταφεί στη Νίκαια, στο ίδιο νεκροταφείο με τα θύματα της επίθεσής του.
Τα θύματα και οι αποζημιώσεις
Οι περισσότεροι από τους 400 τραυματίες της Νίκαιας έχουν επανέλθει πλήρως αν και ορισμένοι έχουν υποστεί μόνιμες σωματικές βλάβες. Ωστόσο περίπου 3000 συγγενείς και αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης βρίσκονται υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το σοκ.
Το ζήτημα των καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη Γαλλία. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί μόνο τα 25 από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που τους είχαν υποσχεθεί. Τα ποσά που εκταμιεύονται άμεσα μετά την κατάθεση αίτησης κυμαίνονται μεταξύ 2500 και 5000 ευρώ. «Κάποιοι χαίρονται που τους δίνεται αυτή η αποζημίωση άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι λίγα. Το ποσό που θα πλήρωνε κανείς για ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να μετρηθεί με την απώλεια μιας κόρης», λέει η Σοφία Σεκό, η οποία εκπροσωπεί τα θύματα μέσω της οργάνωσης FENVAC. Πολλά θύματα περιμένουν ακόμη μια απάντηση για το αν τα μέτρα ασφαλείας ήταν επαρκή ή εάν η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Η εισαγγελία και η αστυνομία της Νίκαιας ακόμη εξετάζουν το ζήτημα.
Το Ισλαμικό Κράτος
Παρ όλο που το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης σχεδόν άμεσα, από τις έρευνες των αρχών δεν προέκυψε ότι ο Μοχάμεντ Λ. Μπουλέλ είχε επαφές με την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία ή το Ιράκ. Ο ίδιος είχε δείξει ενδιαφέρον για ισλαμιστές θεωρίες και πρακτικές, ωστόσο φαίνεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε αυτόνομα χωρίς την παρέμβαση κάποιας οργάνωσης.
Πάντως η εν λόγω επίθεση ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που ακολούθησε το κάλεσμα του παλαιότερου εκπροσώπου του Ισλαμικού Κράτους Μοχάμεντ Αλ Αντνάνι, ο οποίος παρότρυνε τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη με τη χρήση μεγάλου οχήματος.
Facebook Comments