Πωλητές βγήκαν στα επίπεδα των 1030 μονάδων στο Χ.Α., παρά το γεγονός ότι η Fitch αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% για την Ελλάδα το 2014 και ότι αναμένεται αναβάθμιση της οικονομίας από την Moodys.

Οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα φοβούμενοι τυχόν πολιτικές εξελίξεις με αφορμή τις κινήσεις” και τις απειλές της Χρυσής Αυγής περί παραίτησης της κοινοβουλευτικής της ομάδας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εκλογές.

 

Στοιχεία της επερχόμενης αναβάθμισης δίνει η Fitch, η οποία εκτιμά πως η ύφεση για φέτος θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4% και η ανάπτυξη στο 0,5% το 2014 και στο 2% το 2015.

Ο ίδιος οίκος εντοπίζει τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλά νέα στο μέτωπο των αναβαθμίσεων κι αυτά είναι:

– Η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

– Η συνεχής καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων

– Η σταθεροποίηση και την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 175,2% φέτος και στο 176,1% το 2014.

 

Ομόλογα

Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του δεκαετούς ομολόγου και συνακόλουθη υποχώρηση της αποδόσεως τους (κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση) στο 9,09% από 9,71% που έκλεισε χθες το απόγευμα στο ΗΔΑΤ.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ότι συνδέεται με τις φήμες περί επικείμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Μοοdys.

H αναβάθμιση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα είναι κατά 5 κατηγορίες. Έτσι, η ελληνική οικονομία θα ανέβει στην βαθμίδα αξιολόγηση «Β-» η οποία ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα θα είναι τρεις κατηγορίες πίσω απ την Πορτογαλία.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μπορέσει να βγει στις αγορές το 2014 καλύπτοντας με δανεισμό το χρηματοδοτικό κενό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το χρηματοδοτικό κενό που πρέπει να καλύψει η χώρα την διετία 2014 2015 αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Χ.Α.

Ο κλάδος που δεν έχει πάρει ακόμα μπροστά πάντως, είναι οι τράπεζες. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθο, αν πάρουν οι τράπεζες μπροστά, τότε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μία κίνηση προς τις 1050 μονάδες ή σε νέα υψηλά το 2013.

Η Alpha υποχωρεί κατά 1,36%, στα 0,58 ευρώ, αμετάβλητη μένει η Πειραιώς, στο 1,29 ευρώ και οριακά κέρδη λίγο πάνω από τα 3 ευρώ καταγράφει η Εθνική. Πλην όμως, δεν περνά απαρατήρητη η συμπεριφορά του ΟΠΑΠ, μετοχή η οποία έχει τιμή στόχο από την Exotix πάνω από τα 9 ευρώ και η νέα διοίκηση έχει βγει στις αγορές για τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ, εταιρεία η οποία έχει εξασφαλισμένη την κάλυψη των υποχρεώσεών της και ταυτόχρονα συνεχίζει τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους με νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που θα αφορά 2.000 άτομα.

Θετικό πρόσημο για την Jumbo παρά την μείωση 25% των καθαρών αποτελεσμάτων λόγω κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο. Επίσης, ανοδικά κινείται η Βιοχάλκο και τα ΣΩΛΚ από τον 25άρη, καθώς ήρθη η αβεβαιότητα ως προς την αλλαγή έδρας του ομίλου. Κέρδη και για τγη Folli Follie, που κινείται σε νέα υψηλά, στα 19,58 ευρώ, ΟΛΠ στα 18,04 ευρώ ενόψει της προετοιμασίας για την ιδιωτικοποίηση.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται περί τις 1.027 μονάδες και με τις συναλλαγές ιδιαίτερα ικανοποιητικές στα 37 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments