Mε τα Ελληνικά ομολόγα να δίνουν κέρδη σε μία μέρα 4% προεξοφλώντας την αναβάθμιση από την Moody’s τουλάχιστον κατά πέντε βαθμίδες σε Β- από CCC που είναι σήμερα, η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε νωχελικά. Οι εναλλαγές προσήμου ήταν συχνές, για να κλείσει τελικά με άνοδο 0,23%, στις 1.030,95 μονάδες και με τζίρο πάνω από τα 66 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,77%.

Με μικρότερο τζίρο αλλά με περισσότερη αισιοδοξία κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα κλείνοντας με 5 συνεχόμενα θετικά πρόσημα μετά την απότομη πτώση της περασμένης Παρασκευής. Η αγορά πήρε και με το παραπάνω ότι έχασε χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα με κύριους εκφραστές της ανόδου τους εμποροβιομηχανικούς τίτλους.

Η εστίαση σε αυτές τις μετοχές δεν είναι τυχαία. Αφενός έχουν αποδείξει ότι είναι επιζώντες της πλέον δυσμενούς επιχειρηματικής συγκυρίας της χώρας αφετέρου εφόσον επαληθευτούν τα σενάρια αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας θα έχουν την δυνατότητα να αναζητήσουν κεφάλαια ή να αναχρηματοδοτήσουν τις δανειακές τους ανάγκες με καλύτερους όρους. Επιπλέον μια αναβάθμιση θα έθετε χαμηλότερα τον πήχη του ασφάλιστρου ρίσκου αποτιμώντας υψηλότερα πάγια και ταμειακές ροές.

Αν και η παραπάνω προσέγγιση αποτελεί μια πολύ σοφιστικέ ερμηνεία της συμπεριφοράς αγοράς εξηγεί σε ικανοποιητικό βαθμό πως σε ένα κλίμα μέτριων ή υποτονικών νέων οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική αγορά έχουν αυξήσει την αισιοδοξία τους και μάλιστα σε σημείο που κάποιες αποτιμήσεις να προεξοφλούν πολύ περισσότερα από όσα ενδεχομένως να μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση την επόμενη ή και την μεθεπόμενη χρήση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα σκεπτικισμό ως προς τις δυνατότητες συνέχισης του ράλι από όλους.

Ενδεχομένως μια πιο επιλεκτική στάση μετά από το γεγονός που προεξοφλείται από την αγορά να αποκαταστήσει κάποιες στρεβλώσεις που δημιουργούνται.

Fitch

Στοιχεία της επερχόμενης αναβάθμισης δίνει η Fitch, η οποία εκτιμά πως η ύφεση για φέτος θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4% και η ανάπτυξη στο 0,5% το 2014 και στο 2% το 2015.

Ο ίδιος οίκος εντοπίζει τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλά νέα στο μέτωπο των αναβαθμίσεων κι αυτά είναι:

– Η διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην εφαρμογή του προγράμματος της τρόικας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

– Η συνεχής καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων

– Η σταθεροποίηση και την ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 175,2% φέτος και στο 176,1% το 2014.

Ομόλογα

Το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του δεκαετούς ομολόγου και συνακόλουθη υποχώρηση της αποδόσεως τους (κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση) στο 9,09% από 9,71% που έκλεισε χθες το απόγευμα στο ΗΔΑΤ.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ότι συνδέεται με τις φήμες περί επικείμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Μοοdys.

H αναβάθμιση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα είναι κατά 5 κατηγορίες. Έτσι, η ελληνική οικονομία θα ανέβει στην βαθμίδα αξιολόγηση «Β-» η οποία ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα θα είναι τρεις κατηγορίες πίσω απ την Πορτογαλία.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μπορέσει να βγει στις αγορές το 2014 καλύπτοντας με δανεισμό το χρηματοδοτικό κενό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το χρηματοδοτικό κενό που πρέπει να καλύψει η χώρα την διετία 2014 2015 αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Η επόμενη αντίσταση

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά την διόρθωση της περασμένης Παρασκευής αγόρασε ανοδικό περιθώριο αποφορτίζοντας του ταλαντωτές και κατευθύνεται πλέον προς την επόμενη ζώνη αντίστασης που βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις 1.050 μονάδες.

Η βελτίωση των συναλλακτικών τζίρων αν και έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης φοράς που ο Γενικός Δείκτης είχε πατήσει πάνω από τις 1000 μονάδες αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση της εν λόγω ζώνης καθώς  ήδη καταγράφονται αξιόλογες αποδόσεις που θα αναζητήσουν νέο κύμα αγοραστών. Από την άλλη πλευρά η διατήρηση και αντοχή του επιπέδου των 980 μονάδων κατά την πρόσφατη διόρθωση έδειξε ότι οι στηρίξεις έχουν μετατοπισθεί επιτυχώς υψηλότερα.

Όλοι οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι ενώ στα επιμέρους διαγράμματα παρατηρείται ανάλογη εικόνα που αποκτά μεγαλύτερο πλήθος ανοδικών μετοχών όσο περνάει ο χρόνος. Αναμένουμε την είδηση την οποία προεξοφλεί η αγορά όλες αυτές τις ημέρες προκειμένου να επαναξιολογήσουμε την στάση μας καθώς η αγορά παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις σε επιμέρους μετοχές και ως εκ τούτου θα αναμέναμε περισσότερες διαφοροποιήσεις στον χρόνο που θα ακολουθήσει».

Ταμπλό

Σημαντική αντίδραση 7,39% για τη μετοχή της Βιοχάλκο, στα 4,65 ευρώ, καθώς ξεπεράστηκαν τα προβλήματα για την αλλαγή έδρας του ομίλου από τη στιγμή που θα υπάρξει παράλληλη διαπραγμάτευση σε Χ.Α. και Euronext. Κέρδη 2,90% για τα Folli Follie, 2,825 για τον ΟΛΠ ενόψει ιδιωτικοποίησης στο προσεχές εξάμηνο,, 2,765 η Jumbo, παρά τη μεγάλη πτώση στα καθαρά κέρδη, κλείνοντας στα 9,30 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά έτους. Εντολές αγορών στην ΕΧΑΕ, στα 6,47 ευρώ, που έχει εξασφαλισμένα έσοδα από την είσοδο της νέας Βιοχάλκο, 1,67% η ΕΥΔΑΠ, σε νέα υψηλά, δηλαδή στα 8,50 ευρώ, καθώς η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει τις οφειλές του Δημοσίου, νέα αντίδραση για την Ελλάκτωρ, στα 2,49 ευρώ, χαρτί βαρόμετρο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και 1,52% ο Τιτάνας στα 18,70 ευρώ.

Απώλειες για τις τράπεζες, με την Πειραιώς να υποχωρεί στο 1,26 ευρώ, η Alpha στα 0,57 και η Εθνική στα 3 ευρώ.

Facebook Comments