Αποτελώντας θεσμό επί 23 συναπτά έτη, η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου, στο ξωκλήσι της ξενιτιάς, στον Άη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας, φέτος επισκέπτεται το Ηρώδειο με μία μεγάλη συναυλία.

Με έντονο το στίγμα της επικαιρότητας, η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, με τη συμμετοχή σημαντικών συνθετών, ποιητών, ζωγράφων, ερμηνευτών και ηθοποιών, περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, τα τραγούδια του οποίου θα ερμηνεύσει η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, παρουσία του ιδίου, αφιερώνοντας το τραγούδι «Το γελαστό παιδί» στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Η συναυλία, που τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και διοργανώνεται για τη δημιουργία, στα Μακρίσια της Ολυμπίας, γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς, που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, είναι αφιερωμένη στους «Έλληνες του Κόσμου»: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιο Σολωμό, αλλά και στους Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Γαβρά, Νάνα Μούσχουρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου και άλλους.

Κατά κάποιον τρόπο απόδημος

Έχοντας στηρίξει με το έργο και την παρουσία του τη Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού στην Ολυμπία, που αποτελεί την κορυφαία γιορτή – θεσμό του απόδημου ελληνισμού, όπου οι Έλληνες της διασποράς συναντούν την πατρίδα μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει δηλώσει: «Είναι σημαντικό, που συγκεντρώνεται τόσος κόσμος κάθε χρόνο σε ένα τόσο όμορφο μέρος και φεύγει το μήνυμα του ελληνικού πολιτισμού και φτάνει στους απόδημους Έλληνες σε όλη τη Γη. Νοιώθω κι εγώ απόδημος κατά κάποιον τρόπο, γιατί έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό».

Πολιτιστικό παζλ με πλήθος καλλιτεχνών

Ως εμπνευστής της Γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια, ο στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος έχει αναλάβει την παρουσίαση του προγράμματος και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς στο Ηρώδειο, στην οποία συμμετέχουν η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον»,  με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη, οι τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Γισδάκης, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μιχάλης Τζουγανάκης και Δημήτρης Ψαριανός και οι συνθέτες Μανώλης Καραντίνης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Σπανός και Σάκης Τσιλίκης. Επίσης, οι ηθοποιοί Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Εύα Κοταμανίδου, Όθωνας Μεταξάς, Άννα Φόνσου, η Χορωδία ΟΣΕ, με μαέστρο τον Αιμίλιο Γιαννακόπουλο και επίτιμο μαέστρο την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, και η Μικτή Χορωδία Πύργου, με μαέστρο τον Θεόδωρο Παναγόπουλο.

Ποιήματά τους απαγγέλουν οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ και Γιώργος Μαρκόπουλος, ενώ έργα τους, που λειτουργούν ως σκηνικό της μουσικής παράστασης, έδωσαν οι ζωγράφοι Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Γιώργος Σταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.

Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη – Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: 60 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 40 ευρώ (Α΄ ζώνη),  30 ευρώ (Β΄ και Γ΄ ζώνη), 15 ευρώ  (άνω διάζωμα), 10 ευρώ (φοιτητικό – ανέργων). Προπώληση: ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου και ταμεία Ηρωδείου), καταστήματα Public και Παπασωτηρίου, τηλεφωνικά: 210 3272000, ηλεκτρονικά: www.tickethour.com.

Facebook Comments