Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία ανέβηκε σε ένα νέο επίπεδο, αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Goldman Sachs.

Η απροσδόκητη αυτή εξέλιξη καταδεικνύει την ταχεία φθορά του πολιτικού κλίματος, μετά βεβαίως τη καταδίκη του Μπερλουσκόνι. Είναι πολύ σημαντικό το τι θα αποφασίσει η Γερουσία για την τύχη του Καβαλιέρε όσον αφορά τη βουλή, όπου ενδέχεται να τον αποβάλουν από τη δημόσια ζωή.

Το πολιτικό αδιέξοδο αρχίζει να διαγράφεται σε μία δυσχερή συγκυρία για την Ιταλία, οπότε και μπαίνει σε διαπραγμάτευση ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους εταίρους στα μέσα Οκτωβρίου.

Κατά τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα σιγουρευτεί ότι η δομή της δημοσιονομικής ισορροπίας στην Ιταλία έχει σταθεροποιηθεί και είναι καλύτερη από τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.

Στην  Ιταλία αποτελεί πρόβλημα διαρκείας το υψηλό χρέος, που εκτιμάται στο 130%, η υψηλότερη ανεργία από το 1993  και η έλλειψη προόδου στις διαρθρωτικές αλλαγές εξαιτίας της πολιτικής παράλυσης.

Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να απομακρύνει την ανάκαμψη στην οικονομία.

Η διακύμανση των spreads στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με τα δεδομένα αυτά, είναι λογικό να είναι υψηλότερη των 210 μονάδων βάσης. Εάν φθάσει, όμως, τις 325 θα αντιπροσωπεύει μία αλλαγή στάσης των αγορών και έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ιταλία. Εκτιμάται ότι αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο, που μπορεί να φθάσει το spread με τις τρέχουσες συνθήκες.

Facebook Comments