ΔΝΤ: Η πρόωρη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα είχε επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο
Η Λατινική Αμερική είναι η περιφέρεια που είναι πιο πιθανό να πληγεί περισσότερο στην περίπτωση που τα αμερικανικά επιτόκια αυξηθούν
Η Λατινική Αμερική είναι η περιφέρεια που είναι πιο πιθανό να πληγεί περισσότερο στην περίπτωση που τα αμερικανικά επιτόκια αυξηθούν
Από μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αλώβητες δεν πρόκειται να μείνουν ούτε η Ευρώπη και η Ασία, καθώς όποια ακραία μεταβολή σημειώνεται στις ΗΠΑ —τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και χρηματοοικονομικό κέντρο της υφηλίου— αντανακλά σε όλον τον κόσμο, προσθέτει το Ταμείο.
Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τα αμερικανικά επιτόκια να αυξηθούν προτού η οικονομία της χώρας ανακάμψει πλήρως, πράγμα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις ιδίως σε όσες χώρες συνδέουν τα νομίσματά τους και την διεθνή νομισματική διακύμανσή τους με το δολάριο.
Εντούτοις, ακόμη δυσκολότερο να εξακριβωθούν είναι οι παγκόσμιες συνέπειες από την επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, τονίζει στην έκθεσή του Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας το ΔΝΤ. Η πλήρης έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Οκτωβρίου.
«Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα αποτελεί μείζονα ανησυχία προς το παρόν», υπογράμμισε το ΔΝΤ, προσθέτοντας πως αυτό θα έχει αποτέλεσμα να επηρεασθούν οι συναλλαγές της με τους στενούς εταίρους της στην Ασία, στη Λατινική Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο.
Στην έκθεσή του, το Ταμείο επεσήμανε πως η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση ήταν μία από τις σπάνιες περιόδους που όλες οι οικονομίες του κόσμου συγχρονίστηκαν, καθώς η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers σκόρπισε γενικό πανικό κι αβεβαιότητα.
Η περίοδος εκείνη τέλειωσε μεν, κάλλιστα όμως μπορεί να επανακάμψει, καθώς όσοι καταστρώνουν τις πολιτικές δεν έχουν σταματήσει ακόμη να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ιδρυμάτων εκείνων που θεωρούνται «πολύ μεγάλα για να χρεοκοπήσουν».
«Ένα γενικευμένο χρηματοοικονομικό σοκ θα οδηγούσε πάλι τις οικονομίες του κόσμου σε άνοδο και σε πτώση μαζί. Υπάρχουν ακόμη πολλά συστημικά σημαντικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα που η επιρροή τους εκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα», πρόσθεσε το ΔΝΤ.
Το Ταμείο επισήμανε επίσης ότι πολλές αναδυόμενες οικονομίες στη Λατινική Αμερική κι άλλες περιοχές επλήγησαν από την μεταβαλλόμενη ροή κεφαλαίων μεσούσης της κρίσης, όμως κάποιες από αυτές (όπως η Μαλαισία και το Μεξικό, φερ ειπείν, εφαρμόζοντας μία πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, μειώνοντας τον πληθωρισμό και με πιο αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική), κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα καλύτερα από άλλες «λιγότερο ανθεκτικές» στις ξαφνικές εισροές κι εκροές κεφαλαίων, όπως η Ινδονησία, το Πακιστάν, ή η Τουρκία, που στο παρελθόν θεωρήθηκαν ως αναδυόμενες αγορές.
Facebook Comments